Престъпник отмъкна $25 млн. от финансов служител в дийпфейк видео разговор

Десислава Колева 06 февруари 2024 в 16:07 1086 1

технологии

Снимка GettyImages

Дийпфейк технологии - илюстративна снимка

Финансов служител в мултинационална компания е бил измамен да изплати колосалната сума от 25 милиона долара на престъпник. Измамникът е излъгал служителя с дийпфейк видео разговор, в който се представил за негов шеф. Случаят, за който съобщава The Guardian, е от Хонконг и за момента е най-голямата измама в света, свързана с дийпфейк технологиите.

Служителят получил имейл от шефа на компанията, който се намира във Великобритания. Първоначално мъжът се усъмнил, че има нещо подозрително, защото в имейла се говорело, че трябва спешно и тайно да бъдат преведени пари на определена сметка.

Тук идва ролята на дийпфейк технологиите - финансовият служител бил поканен на онлайн видео конферетна среща с други свои колеги и шефът на компанията от Острова. Оказва се, че всички те били пресъздадени и откраднати фалшиви образи.

Всички на конферетната среща изглеждали и звучали като истинските му колеги, сочи разследването. След разговора финансовият служител се успокоил и превел сумата от над 25 милиона долара на определената сметка.

Измамата била разкрита едва след като служителят решил да провери с ръководството дали преводът е минал успешно.

Това е само един от множеството случай на дийпфейк измами в последно време. Властите в световен мащаб се притесняват, че с напредване на тази технология, случаите ще зачестят още повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

06.02 2024 в 17:24

Изкуствен Интелект- колко готино, на, получавайте, шоуто тепърва започва...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика