Премиерът на Ирак оцеля след атака с дрон. Шестима охранители пострадаха

OFFNews 07 ноември 2021 в 17:58 1968 0

Иракският премиер Мустафа ал-Казими заяви, че не е пострадал при атаката с дрон срещу дома му в силно охраняваната Зелена зона в Багдад и призова всички за "спокойствие и сдържаност".

Шестима от охранителите на премиера пострадаха при нападението, съобщи БНР.

Източници от силите за сигурност твърдят, че при атаката са били използвани три дрона, натоварени с експлозиви, изстреляни от район, близо до Републиканския мост на река Тигър. Два от тях са били свалени.

Кадри, публикувани от иракски медии, показват нанесените щети на части от резиденцията, както и на автомобил, паркиран в гаража.

Все още никой не е поел отговорност за нападението, извършено срещу район на града, където се помещават много правителствени сгради и чуждестранни посолства.

Служител на силите за сигурност заяви, че все още е рано да се каже кой е извършителят.

„Проверяваме нашите разузнавателни доклади и чакаме първоначалните резултати от разследването", каза още той.

Търговски дронове, натоварени с експлозиви, бяха използвани от "Ислямска държава", когато групировката контролираше части от Северен Ирак, особено по време на битката за Мосул през 2017 г. 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че "очевидният терористичен акт" е бил "насочен към сърцето на иракската държава" и Америка предлага своята помощ при разследването.

"Великобритания подкрепя иракското правителство, сили за сигурност и народ, които отхвърлят политическото насилие", каза британският външен министър Лиз Тръс. Министерството на външните работи на Саудитска Арабия нарече нападението "страхлив терористичен акт", а висш служител по сигурността на Иран определи атаката като "нов бунт".

По-рано неколкостотин поддръжници на проирански групировки протестираха близо до входа на "зелената зона" срещу резултатите от изборите в Ирак на 10 октомври. Недоволните твърдят, че е имало нарушения в изборния процес и при броенето на гласовете. На демонстрацията се стигна до насилие, след като протестиращи хвърляха камъни и раниха няколко полицаи, а един от недоволните беше убит от силите на реда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови