Полша забрани на хомосексуалните двойки да осиновяват деца

Забраната важи и за самотни родители

OFFNews 11 март 2021 в 16:48 2378 0

Снимка Pixabay

"Право и справедливост" - управляващата националистическа партия в Полша, предложи закон, който напълно забранява хомосексуалните в страната да осиновяват деца, предава Ройтерс.

Според действащото законодателство в Полша осиновяването от еднополови двойки е забранено. Те обаче избягваха тази забрана благодарение на законова вратичка, която позволява осиновяването от самотни родители.

Заместник-министърът на правосъдието Михал Войчик заяви: "Подготвяме промяна, при която хората, живеещи в съвместно съжителство с човек от същия пол, не могат да осиновят дете." Той допълни, че социалните агенции трябва да проверяват със "специално внимание" миналото на всеки, който желае да осинови дете и по-конкретно дали има хомосексуални отношения.

През последните две години над 100 града в Полша се обявиха като "зони без ЛГБТИ". Европейският съюз отговори на спорните действия в страната със заплахи за спиране на европейското финансиране.

Решението на Полша идва на фона на предстоящото днес гласуване в Европейският парламент, на което трябва да бъде приета резолюция за ЕС като "ЛГБТИ зона на свобода". Основен принцип на резолюцията е, че "ЛГБТИ правата са човешки права".

Според "Право и справедливост" обаче правата на хомосексуалните са заплаха за римокатолическия начин на живот.

Това е поредното спорно твърдение на управляващите, което поставя под въпрос равенството в страната, коментира Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!