ЕК представи първата си стратегия за защита на ЛГБТИК-обществото

OFFNews 12 ноември 2020 в 20:31 1761 0

Снимка архив

ЕК представи днес първата си стратегия за защита на правата на ЛГБТИК-обществото, обявена от председателя Урсула Фон дер Лайен в речта й за състоянието на Съюза през 2020 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Стратегията обхваща неравенствата и предизвикателствата, които засягат ЛГБТИК-обществото, като предприема редица действия, включващи правни и финансови мерки за следващите 5 години. Тя предлага да бъде разширен и списъкът на престъпленията в ЕС, като бъде добавена речта на омразата (вкл. хомофобските изказвания), както и да бъде внесено за разглеждане законодателство относно взаимното признаване на родителството в трансгранични ситуации.

Според данните от проучване, цитирано от ЕК, миналата година 43% от ЛГБТИК-обществото са заявили, че се чувстват дискриминирани спрямо 37% през 2012 г. 76% от гражданите на ЕС твърдят, че Обществото трябва да има равни права с хетеросексуалните.  През 2015 г., едва 71% от гражданите са били на това мнение.

"Всички трябва да се чувстват свободни да бъдат такива, каквито са — без страх или преследване. Ето това е Европа и това е нещото, което отстояваме. Тази първа стратегия на равнището на ЕС ще засили съвместните ни усилия, за да гарантираме, че всички са третирани еднакво", заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията, отговарящ по въпросите за ценностите и прозрачността.

Стратегията обхваща поредица от действия, в 4 основни направления, включващи: борба с дискриминацията, гарантиране на безопасността, изграждане на приобщаващи общества и водеща роля в призива за равнопоставеност на ЛГБТИК по света.

Под ръководството на комисаря по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали и с подкрепата на работната група по въпросите на равенството, ЕК ще включи и борбата срещу дискриминацията, засягаща ЛГБТИК лица, във всички инициативи на ЕС.

"Днес ЕС се утвърждава като пример за следване в борбата за многообразие и приобщаване. Равенството и недискриминацията са ключови ценности и основни права в Европейския съюз. Това означава, че всеки в Европейския съюз следва да се чувства свободен и в безопасност без страх от дискриминация или насилие поради сексуална ориентация, полова идентичност, изразяване на половата принадлежност или полови характеристики. Все още сме далеч от пълното приобщаване и приемане, което ЛГБТИК лицата заслужават. Вярвам, че заедно с държавите-членки можем да превърнем Европа в по-добро и по-безопасно място за всички. Във връзка с това стратегията призовава държавите-членки, които нямат национални стратегии за равнопоставеност на ЛГБТИК, да приемат такива стратегии, насочени към специфичните нужди на ЛГБТИК лицата от равнопоставеност в тяхната страна", заяви Хелена Дали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови