Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Погребението на кралица Елизабет II в снимки

OFFNews 19 септември 2022 в 19:15 4955 4

ковчегът

Снимка Getty Images

Официалната част от погребението приключи

Държавни глави, правителствени ръководители, монарси и десетки хиляди опечалени хора присъстваха на погребението на британската кралица Елизабет II в Лондон. 

Ковчегът с тленните останки премина по централните улици на града, където километрична опашка от британци следеше процесията. 

Погребалната церемония се състоя точно в 13:00 ч. в Уестминстърското абатство, откъдето впоследствие ковчегът на кралицата беше превозен до двореца в Уиндзор. 142-ма моряци теглеха оръдейния лафет. Опашката до входа на замъка беше около 5 километра, предаде Би Би Си. 

При пренасянето ковчегът беше следван от децата на кралицата, начело с крал Чарлз III и неговите синовете - принц Уилям и принц Хари, както и съпругите им Кейт и Мегън. 

Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби произнесе проповед по време на държавното погребение в Абатството. 

След това ковчегът беше изнесен и положен на оръдеен лафет, с който потегли на последна процесия през центъра на Лондон. Бяха произведени топовни салюти. 

В параклиса "Сейнт Джордж" беше отслужено опело, на което присъстваха само семейството и служителите на кралския двор. В процесията участваха над 3000 военни. 

Кентърбърийският архиепископ благослови новия крал - Чарлз Трети, а ковчегът на Eлизабет II беше спуснат бавно в кралската крипта. С това се слага край на официалната част на погребението, предаде Би Би Си. Короната, кълбото и скиптърът бяха предадени на кралския бижутер. 

На службата в параклиса присъстваха около 800 души. 

Снимка: Getty Images/Церемониалното шествие на ковчега на кралица Елизабет II, преди тленните останки да бъдат пренесени в замъка Уиндзор за службата в параклиса „Сейнт Джордж“.

Кралицата почина на 8 септември след 70-годишно управление. Най-големият ѝ син - 73-годишният Чарлз, бившият принц на Уелс, оглави страната като нов крал и държавен глава на 14 държави от Британската общност.

За последен път държавно погребение в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил.

Кралица Елизабет Втора ще бъде погребана в Мемориала на Джордж Шести към параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, който е малко известен, предаде Франс прес. 

Кралицата тя няма да бъде положена в криптата на параклиса, както другите кралски особи. Тленните останки на принц Филип ще бъдат преместени в Мемориала според желанието на покойната кралица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

20.09 2022 в 08:52

И погледни, брато, само две публикации по-нагоре заглавието - "След десетилетен разрив Израел изпраща посланик в Турция" и се замисли... Къде са те, къде сме ний?... Малоумни рашистки, националистически, изродени тролове, пишат ли пишат по форумите без капчица мисъл, камо ли съвест... Та, толкова г-н "Спирт" относно твоята малоумна публикация... и за палците под нея де... Иначе, да, на героите Слава, но не е тука мястото раз'ираш ли...

318

3

Valioka

20.09 2022 в 08:46

Виж сега малоумник, не те знам "спирт" ли си, "спрайт" ли си, но ако не си платен трол, значи си проС като матроС... Не е нито времето, нито мястото за твоята националистическа тирада. Тука брато, става дума за най-новата история на света, за съвременната конюнктура, рази'аш ли. Време в което например САЩ и Япония са стратегически партньори след Пърл Харбър и Хирушима, време в което Турция и Гърция са стратегически партньори в рамките на НАТО, въпреки че и до ден днешен се чоплят за едно или друго нещо. Време в което Папата е признат за личност със значение в световен мащаб, въпреки че ние сме православни... Но само можем да си мечтаем някой от така наречените вечно сърдити и недоволни "Патриарси", да му стъпи даже и на малкия пръст... Такава, брато, е реалността. И когато цял свят (с изключение на изпадналата в изолация рассия) оказва почит на личност допринесла със скромност и далновидност в международен плам, ние, брато, не можем да се държим като ощипана невеста, разир'аш ли...

924

1

Diogen

20.09 2022 в 00:41

Нищо не показа така илюстративно изолацията на русия, както погребиението на Елизабет II. Нито единн руски представител нямаше сред 500-те държавни и правителствени ръководители. Русия е като страна на чумавите и никой не сика да констктуца нея. В подобна ситуация в световната история е била единствено фашистка Германия. Това е ямата, в която безумецаът Путлервкара страната си. Не мога да проумея единствено, коло трябва да е промит мозъка на милионите руснацие, които още подкрепят диктатора в Кремъл.

 
X

Подкастът на OFFNews