Чарлз III стана крал официално

OFFNews 10 септември 2022 в 13:27 3803 4

Моментът на прокламацията - обявяването на Чарлз III за крал.

Снимка Getty Images

Моментът на прокламацията - обявяването на Чарлз III за крал.

Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, който до 18.30 часа в четвъртък беше престолонаследник и Уелски принц вече е официално крал и държавен глава на Великобритания под името Чарлз III. Официалната церемония по провъзгласяването на Чарлз III за нов крал на Великобритания се състоя в събота в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, предават световните агенции.

Преди церемонията се събра Съветът по унаследяването на британския престол, в който влизат премиерът Лиз Тръс, бивши министър-председатели, ръководители на Министерството на финансите, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи на кралството, високопоставени представители на Камарата на лордовете, Камарата на общините и духовенството, членове на кралското семейство, лорд-кмета на Лондон, както и върховни комисари (посланици), представляващи Австралия, Канада, Нова Зеландия, Ямайка и дузина други страни в Обединеното кралство, чийто глава формално все още е британският монарх. Членството в този съвет е пожизнено и затова членовете му днес са над 700.

Лорд-председателят на Съвета Пени Мордаунт официално обяви смъртта на кралица Елизабет II, която управлява повече от 70 години и почина на 8 септември на 96-годишна възраст. След това беше прочетена декларацията за възкачването на престола на новия суверен. Това се случи в отсъствието на новия крал.
Чарлз III встъпи в церемонията във втората и част. Кралят произнесе реч и положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британският закон. Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от свидетели, сред които принц Уилям и кралицата консорт Камила.

След тази официална част протоколът предвижда от балкона на двореца Сейнт Джеймс под тържествени фанфари да бъде прочетена публична прокламацията за обявяване на престолонаследника за крал. В чест на монарха се вдигат знамената, свалени наполовина след смъртта на кралицата.
По същото време в Хайд парк войските на Кралската конна артилерия на Негово Величество трябва да отдадат салют от 41 залпа.

Точно един час по-късно прокламацията ще бъде прочетена в лондонското Сити, а Кулата, също позорно свързана с Хенри VIII (две от шестте му съпруги са били екзекутирани тук), ще бъде мястото за артилерийския салют от 62 залпа.

След 24 часа прокламацията ще бъде прочетена и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

След като това бъде направено, знамената на правителствените сгради в цялата страна отново ще се бъдат спуснати наполовина.

Коронацията на монарха ще се състои след няколко месеца. Датата все още не е определена

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

10.09 2022 в 15:43

Природата си почива през поколение.

Силно се надяваме да не е била годишната отпуска.

-480

2

Октим

10.09 2022 в 13:33

Честито да му е, но ако ще и да се наака ... никога няма да бъде като майка си!

-1200

1

путин хуйло

10.09 2022 в 13:31

Бог да пази Негово Величество крал Чарлз, третият с това име! Бог да пази Добрата Стара Англия!

 
X

Да помогнем на украинските деца!