Почина британската кралица Елизабет Втора

Чарлз Трети е новият крал на Великобритания

OFFNews 08 септември 2022 в 20:36 11756 8

Почина Кралица Елизабет Втора

Снимка Getty Images

Кралица Елизабет Втора

Британската кралица Елизабет Втора "почина спокойно" днес следобед, съобщи в четвъртък вечерта Бъкингамският дворец.

Тази сутрин лекарите на 96-годишната кралица изразиха безпокойство от състоянието й и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал в Шотландия.

Това беше най-тревожното съобщение на Бъкингамския дворец, публикувано досега, относно здравето на Елизабет Втора. След него семейството й се събра в Балморал, за да е до нея.

Много хора пък се събраха въпреки дъжда пред Бъкингамския дворец в Лондон, за да се молят за кралицата.

Чарлз Трети е новият крал на Великобритания

Елизабет Втора беше на британския престол в продължение на 70 години.

Най-големият ѝ син - 73-годишният Чарлз, бившият принц на Уелс, ще оглави страната като нов крал и държавен глава на 14 държави от Британската общност.

Чарлз Трети заяви, че е дълбоко опечален от кончината на майка си: "Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми."

"Бог да пази Краля"

"Сега короната отива при крал Чарлз Трети", каза британската премиерка Лиз Тръс след кончината на кралица Елизабет Втора.

Тръс, която бе назначена на поста от Елизабет Втора само преди два дни, призова британците да се обединят около новия крал.

"Ние влизаме в нова ера в историята на нашата велика страна", подчерта британската министър-председателка и добави: "Бог да пази Краля."

От една година здравословното състояние на Елизабет Втора поражда безпокойство

На 20 октомври миналата година кралицата прекара една нощ в болница за пълни изследвания, след като преди това лекарите й препоръчаха да си почива след период, в който тя имаше много обществени изяви. Новината за престоя от една нощ в болницата обаче бе съобщена едва на следващия ден и това породи критики, че кралският дворец не е достатъчно прозрачен относно здравето на кралицата. Това бе и първата хоспитализация на британския монарх от 2013 г. После кралският дворец каза, че кралицата е в добро състояние на духа и е подновила по-леките си ангажименти.

Тя се появи на 26 октомври миналата година на виртуален прием за приемане на акредитивните писма на новите посланици, но отмени пътуване до Глазгоу за участие в конференцията на ООН за климата.

След като през февруари тази година кралицата премина прага от 70-години властване, което е рекорд за британската монархия, същия месец тя даде положителен резултат на теста за Ковид-19. Новината породи силно безпокойство, а Бъкингамският дворец заяви, че кралицата има само леки симптоми, подобни на хрема. Няколко дни преди това Елизабет Втора се беше срещнала с принц Чарлз, който също се оказа с положителен тест за вируса.

След прекараната зараза по време на аудиенция кралицата сподели, че има трудности с придвижването и движенията. След като отмени няколко публични ангажимента, кралицата ги поднови на 1 март, като проведе две аудиенции по видеоконферентна връзка. Тогава синът й Чарлз заяви, че тя се чувства много по-добре. На 7 март тя дори прие премиера на Канада Джъстин Трюдо.

На 11 март кралицата обяви, че няма да присъства три дни по-късно на религиозна церемония, свързана с Общността на нациите в Уестминстърското абатство. Тя обаче се появи на 29 март на панихидата за съпруга си принц Филип, починал преди година. Тогава тя дойде на панихидата, хванала под ръка сина си, принц Андрю и подпираща се на бастун, изглеждаше в крехко състояние и вървеше бавно.

През април пък по време на виртуално откриване на медицинско отделение тя попита: "Вирусът предизвиква голяма умора и изтощение у хората, нали?"

На 10 май кралицата пропусна тронното слово по препоръка на лекарите и в тази роля я замени принц Чарлз. Тогава тронът на кралицата остана празен, а Чарлз произнесе словото, седнал на трона, запазен за брачния партньор на монарха. До него беше кралската корона, поставена върху велурена възглавничка.

Последваха няколко изненадващи появи на Елизабет Втора - за откриване на лондонска метролиния, носеща името й, или на цветарско изложение. Но след това кралицата пропусна доста от проявите по повод платинения си юбилей, официално честван в началото на юни. Тогава тя се появи на два пъти на балкона на Бъкингамския дворец и бе бурно аплодирана от поданиците си. След това кралицата публикува изявление, в което благодари на всички за организираните тържества и заяви, че е решена да служи на монархията, подкрепяна от семейството си.

На 7 септември кралицата прие в шотландската си резиденция Балморал, където тя обикновено прекарва лятото, Борис Джонсън и Лиз Тръс. Джонсън й връчи оставката си като премиер, а после тя номинира Тръс за премиер. Ден след това по препоръка на лекарите кралицата отмени заседание на съветниците си, което трябваше да протече в онлайн формат.

Ключовите дати от живота на Елизабет Втора

Агенция Ройтерс предлага поглед към ключовите дати от живота на Елизабет Втора, която бе най-дълго властвалият сред сегашните монарси:

- Елизабет е родена на Брутън Стрийт 17 в Лондон на 21 април 1926 г. Кръстена е на 29 май същата година в частния параклис на Бъкингамския дворец.

- Тя става престолонаследник, когато чичо й, Едуард Осми, абдикира на 11 декември 1936 г., и баща й става крал Джордж Шести. Тогава е 10-годишна.

- Елизабет се омъжва за лейтенанта от военноморския флот Филип Маунтбатън, гръцки принц, на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Двамата имат четири деца: престолонаследникът принц Чарлз (роден през 1948 г.), принцеса Ана (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Филип, херцог на Единбург, почина през април 2021 г. на 99-годишна възраст.

- Елизабет се възкачва на престола след смъртта на баща си Джордж Шести на 6 февруари 1952 г., докато е на кралска обиколка в Кения. Коронясана е на 2 юни 1953 г. Коронацията й е първата, предавана по телевизията. (Как преди 70 години Елизабет стана кралица)

- Когато се възкачва на трона, Йозеф Сталин, Мао Дзедун и Хари Труман ръководят съответно Съветския съюз, Китай и САЩ. По това време премиер на Великобритания е Уинстън Чърчил.

- Откакто кралица Елизабет Втора е на трона, са се сменили 15 министър-председатели и 14 президенти на САЩ. Нейно Величество се е срещала с всички тях, с изключение на Линдън Джонсън.

- На 9 септември 2015 г. кралица Елизабет Втора надмина 63-те години, 7 месеца, 2 дни, 16 часа и 23 минути, които нейната прапрабаба кралица Виктория прекарва на трона, и стана най-дълго управлявалият британски монарх по линия, водеща началото си от норманския крал Уилям Завоевателя през 1066 г.

- Елизабет Втора е владетел на 15 кралства, включително Обединеното кралство, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Ямайка, Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Белиз, Гренада, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини и Тувалу.

- 1992 г. - "Ужасната година" по думите на кралица Елизабет Втора. През 1992 г. три от децата й се разделят със своите съпруги/съпрузи, а замъкът Уиндзор е засегнат от опустошителен пожар.

- 31 август 1997 г. - Кралица Елизабет Втора получава критики за сдържаната си реакция на фона на емоциите на народа след смъртта на принцеса Даяна.

- 6 февруари 2022 г. - Кралица Елизабет отбелязва 70-годишнината си на британския престол. Платиненият й юбилей беше честван с четиридневни празненства през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Wahyu Syahputro

19.09 2022 в 09:35

Very interesting and informative article content. let's access other cool articles related: https://unair.ac.id/

12073

7

IvanofRumen

08.09 2022 в 21:47

Готино си беше бабето! Много позитивно. Мир на душата и!

1642

6

NWO

08.09 2022 в 21:38

Млада младина :(

2073

5

Johnny B Goode

08.09 2022 в 21:33

Редакцията, на първите двама отдолу защо не вземете да им изтриете профилите и да не ги регистрирате повече?
То бива простотия пернишка и дупнишка, ама има граници които не може да се подминават. Това не е в-к ПИК, надявам се.

-240

4

редовно четящ

08.09 2022 в 21:26

Да почива в мир!

3190

3

Гроздан

08.09 2022 в 21:23

Абе, вие двамата отдолу... Що не си... Чудя се що!
 
X

Да помогнем на украинските деца!