Подкрепата за Путин падна до рекордно ниски нива

Вероника Шербанова 03 декември 2013 в 15:45 3802 10

Владимир Путин
Владимир Путин

 

Подкрепата за руския президент Владимир Путин достигна най-ниските си нива за последните 12 години. Всеки трети руснак не одобрява Путин.

Това показва изследване, проведено от „Левада-център“ през ноември в 45 региона на страната.

31% не подкрепят действията на президента, което е най-негативния показател от 2001 г. до момента.

Спаднало е доверието към Путин и одобрението към действията му като президент. Факт е, че цифрите започват да намаляват с различна скорост от 2007 година, обясни социологът Борис Дубин пред Руската служба на Би Би Си.

От друга страна, през последните две години се появиха групи, които открито не подкрепят Путин и неговия режим. Това естествено е свързано преди всичко с репресивните действия към опозиционерите и с редица закони, които бяха подадени отгоре и бяха приети от парламента, допълни Дубин.

В същото време спада и одобрението към правителството, депутатите и губернаторите. Има усещане за неопределеност, но не и на агресия. На неразбиране към това, което се случва, коментира социологът.

Недоволните от управлението на Путин се делят на две групи. В едната са безработните и най-бедните руснаци, а в другата – високо образовани и по-активни хора, които чувстват, че не могат да се развиват в тази ситуация, че не ги оценяват, допълни Дубин.

Увеличила се е и групата на тези, които са като цяло с негативно впечатление от Владимир Путин след първото му избиране за президент – 29%. Основно благоприятно впечатление е оставило управлението му у 52% от анкетираните.

Одобрението към Путин е било 61% през ноември. Този показател се колебае във времето, но от 2000 г. насам не е падал под 60. Това важи и за последното проучване, посочи социологът Алексей Левинсон. Освен това трябва да се каже, че подкрепата за Путин сред младежите между 18 и 24 години е 65%.

47% от участниците в проучването са заявили, че биха подкрепили Путин, ако изборите бяха сега, а 16% са посочили, че не не знаят достатъчно за действията на президента.

Настоящият премиер и бивш президент Дмитрий Медведев би получил едва 1% от гласовете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews