Да си купиш Украйна

Вероника Шербанова 27 ноември 2013 в 12:53 11232 14

Подкрепа за протестите в Украйна от Франкфурт на Майн. Снимка: ДАНСwithMeWorld
Подкрепа за протестите в Украйна от Франкфурт на Майн. Снимка: ДАНСwithMeWorld

 

Изглежда все пак Виктор Янукович е успял да се наложи над Брюксел със своето изнудване, пише руското издание "Взгляд".

Емисарят на ЕС Александър Квасневски обяви, че спешно е започнала подготовка за заем от „няколко милиарда“, който да компенсира Киев за загубите от споразумението с ЕС. В същото време Владимир Путин призова Запада да не политизира проблема и да започнат тристранните преговори.

Във вторник президентът на Русия Владимир Путин призова Европейския съюз да премахне политическите краски от темата за евроинтеграцията на Украйна и да се съгласи на предложението на Киев на тристранни преговори между Русия, ЕС и Украйна. Това заяви той по време на пресконференция за преговорите с премиер-министъра на Италия Енрико Летой.

„Според мен можеха дори да се инициират контакти между бизнеса в Русия, Украйна и ЕС, преки контакти между бизнес обединенията, за да може тези, които реално правят икономиката, да се срещнат и да поговорят, да споделят своите притеснения и да формулират своите предложения. А ние щяхме да вземем необходимите административни решения, добави Путин.

Освен това той призова Европейската комисия да се въздържа от резки коментари за Москва, защото Украйна е длъжна сама да избере дали да се сближи с ЕС или с Русия.

Още миналата седмица Путин подчерта, че решението на ЕС по повод участието в тристранните преговори ще бъде един тест за Европа. Макар че в понеделник представителят на ЕС в Русия Вигадас Ушацкас заяви, че диалог може да има само между две страни.

Във вторник Владимир Путин посочи, че Русия не е получила от Украйна повече от 10 млрд. долара за газ заради намаляването на цената на 100 долара за 1000 куб. метра. „Газпром“ вече подписа няколко допълнения към договора с Украйна. Едно от тях предполага разполагането на руския флот в Крим и разплащане чрез намаляване на цената на газа. Намалението беше 100 долара за хиляда кубически метра и до момента от подписването на договора Русия не е получила тези пари – над 10 млрд. долара“, каза Путин.

През септември Виктор Янукович поради някаква причина посочи различна цифра – 12 млрд. долара.

Путин съобщи още, че задълженията на украинските предприятия към четири руски банки – Газпромбанк, Сбербанк, ВЕБом и ВТБ, надвишават 20 млрд. долара и още около 280 млрд. рубли (около 8 млрд. долара).

Освен това Путин опроверга съобщението, че Москва е обсъждала с Киев възможността за преразглеждане на газовия договор. „Ние сме работили с Украйна и ще продължаваме да работим, независимо от това дали Украйна ще подпише споразумението, свързано със зоната за свободна търговия с ЕС“, коментира руският президент.

Миналата седмица украинският президент Микола Азаров заяви, че е получил съгласие от Русия за преразглеждане на договора за доставка на газ, а във вторник, няколко часа преди изявлението на Путин, Азаров призна, че такава договорка няма.

В Министерството на външните работи на Русия са убедени, че коментарите на ЕС за Украйна са предизвикани от желанието да натоварят Москва с отговорността за украинските проблеми, възникнали заради натиска на самия Европейски съюз.

„Подобни коментари на европейски политици и лидери на ЕС през последните дни предизвикват недоумение и разочарование. Те очевидно са предизвикани от стремежа Русия да се натовари с отговорността за проблемите, възникнали в украинското общество заради политиката на неприкрит натиск, оказван от ЕС на Украйна и на редица други страни в рамките на инициативата „Източно партньорство“, посочват от министерството на интернет страницата си.

ЕС не може да не си дава сметка, че такава намеса във вътрешните работи на една държава предизвиква реакция от страна на опозиционно настроената част от украинското общество под формата на протести и незаконни действия срещу законната украинска власт, коментират от ведомството.

В същото време премиерът на Полша Доналд Туск предложи декларацията за евроинтеграция на Украйна да бъде приета на срещата във Вилнюс, като увери, че ЕС все още е готов за посписването на това споразумение. ЕС няма да се пазари с Русия кой ще даде повече средства на Украйна, за да избере една или друга посока за интеграция, категоричен е Туск.

Украйна се сближи с Европа и ще продължи да се сближава, защото това искат украинците. Демократичната политика на ЕС загуби в сблъсъка с имперската политика на Русия. Европа трябва да си направи изводи, допълни полският президент Бронислав Коморовский.

Междувременно емисарят на ЕС Александър Квасневский обяви вчера вечерта, че ЕС готви пакет от икономически помощи за Украйна. „Аз участвам в много разговори и зная, че ЕС се опитва да създаде някакъв икономически пакет, който би помогнал реално на Украйна“, посочи той.

Трябва да бъде подготвен икономически пакет от страна на Запада. Например какъв кредит и какви условия могат да се предложат. Ако условието на МВФ е заем с незабавно и рязко увеличение на цената на газа, нито едно правителство не би се съгласило една година преди изборите. В същото време ако се договорим за постепенно увеличение на цените, ще се появи конкретно предложение от няколко милиарда, които могат да се предоставят на Киев, коментира Квасневский, като добави, че сега е малко късно, тъй като до срещата във Вилнюс остават само два дни.

Не очаквам Виктор Янукович да промени мнението си и ще подпише някакво споразумение във Вилнюс, след като разбра за готвения пакет като компенсация за натиска на Русия, заяви бившият зам.-председател на комисията по международните работи към руския парламент Леонид Калашников.

Според мен ЕС се опитва на всяка цена да откъсне Украйна от Русия, от евразийската интеграция и СНГ. От икономическа гледна точка Украйна не представлява никакъв интерес за ЕС. Там няма нито суровини, нито ресурси, нито технологии, които биха представлявали интерес за ЕС, а от социална гледна точка едни допълнителни 50 млн. души биха били само тежест. Остава единствено геополитическия интерес, категоричен е той.

По времето на Виктор Юшченко „примамката“ беше обещанието за членство в НАТО, сега Брюксел се опитва да „върже“ Украйна чрез въвеждането на европейски стандарти в икономиката и споразумение за зона за свободна търговия, допълни Калашников.

Русия не е против евроинтеграцията на Украйна, само в рамките на споразумението да не се засегнат законните интереси на Русия. Без да нарушаваме предишните си задължения, имаме пълно право и на преразглеждане на принципите на зоната за свободна търговия, пише в своя блок руския политически анализатор Антон Хашченко.

По думите му ако Украйна не успее да постигне консенсус с ЕС и Русия, от гледна точка на националната икономика (а не на желанието на украинския елит да се свърже с европейския) ще бъде по-изгодно да отложи присъединяването и да продължи да работи преди всичко с Русия, коментира Хашченко.

И въпросът тук не е в цената на газа или в някакви възможни кредити. Достатъчно е да се погледне структурата на украинския товарооборот с Русия и с ЕС. В първия случай отрицателното салдо да е малко, а износът е представен в по-голяма степен от товари с висока степен на обработка, а във втория – ще се изнасят суровини в замяна на внос на високотехнологична продукция от ЕС. Трябва да се спомене и това, че нулевите тарифни ставки в случая с ЕС ще доведат до това, че украинският пазар ще бъде изпълнен с европейска продукция, което ще засегне някои сектори на икономиката и хората, работещи в тях, убеден е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!