Да си купиш Украйна

Вероника Шербанова Последна промяна на 27 ноември 2013 в 12:53 10356 14

Подкрепа за протестите в Украйна от Франкфурт на Майн. Снимка: ДАНСwithMeWorld
Подкрепа за протестите в Украйна от Франкфурт на Майн. Снимка: ДАНСwithMeWorld

 

Изглежда все пак Виктор Янукович е успял да се наложи над Брюксел със своето изнудване, пише руското издание "Взгляд".

Емисарят на ЕС Александър Квасневски обяви, че спешно е започнала подготовка за заем от „няколко милиарда“, който да компенсира Киев за загубите от споразумението с ЕС. В същото време Владимир Путин призова Запада да не политизира проблема и да започнат тристранните преговори.

Във вторник президентът на Русия Владимир Путин призова Европейския съюз да премахне политическите краски от темата за евроинтеграцията на Украйна и да се съгласи на предложението на Киев на тристранни преговори между Русия, ЕС и Украйна. Това заяви той по време на пресконференция за преговорите с премиер-министъра на Италия Енрико Летой.

„Според мен можеха дори да се инициират контакти между бизнеса в Русия, Украйна и ЕС, преки контакти между бизнес обединенията, за да може тези, които реално правят икономиката, да се срещнат и да поговорят, да споделят своите притеснения и да формулират своите предложения. А ние щяхме да вземем необходимите административни решения, добави Путин.

Освен това той призова Европейската комисия да се въздържа от резки коментари за Москва, защото Украйна е длъжна сама да избере дали да се сближи с ЕС или с Русия.

Още миналата седмица Путин подчерта, че решението на ЕС по повод участието в тристранните преговори ще бъде един тест за Европа. Макар че в понеделник представителят на ЕС в Русия Вигадас Ушацкас заяви, че диалог може да има само между две страни.

Във вторник Владимир Путин посочи, че Русия не е получила от Украйна повече от 10 млрд. долара за газ заради намаляването на цената на 100 долара за 1000 куб. метра. „Газпром“ вече подписа няколко допълнения към договора с Украйна. Едно от тях предполага разполагането на руския флот в Крим и разплащане чрез намаляване на цената на газа. Намалението беше 100 долара за хиляда кубически метра и до момента от подписването на договора Русия не е получила тези пари – над 10 млрд. долара“, каза Путин.

През септември Виктор Янукович поради някаква причина посочи различна цифра – 12 млрд. долара.

Путин съобщи още, че задълженията на украинските предприятия към четири руски банки – Газпромбанк, Сбербанк, ВЕБом и ВТБ, надвишават 20 млрд. долара и още около 280 млрд. рубли (около 8 млрд. долара).

Освен това Путин опроверга съобщението, че Москва е обсъждала с Киев възможността за преразглеждане на газовия договор. „Ние сме работили с Украйна и ще продължаваме да работим, независимо от това дали Украйна ще подпише споразумението, свързано със зоната за свободна търговия с ЕС“, коментира руският президент.

Миналата седмица украинският президент Микола Азаров заяви, че е получил съгласие от Русия за преразглеждане на договора за доставка на газ, а във вторник, няколко часа преди изявлението на Путин, Азаров призна, че такава договорка няма.

В Министерството на външните работи на Русия са убедени, че коментарите на ЕС за Украйна са предизвикани от желанието да натоварят Москва с отговорността за украинските проблеми, възникнали заради натиска на самия Европейски съюз.

„Подобни коментари на европейски политици и лидери на ЕС през последните дни предизвикват недоумение и разочарование. Те очевидно са предизвикани от стремежа Русия да се натовари с отговорността за проблемите, възникнали в украинското общество заради политиката на неприкрит натиск, оказван от ЕС на Украйна и на редица други страни в рамките на инициативата „Източно партньорство“, посочват от министерството на интернет страницата си.

ЕС не може да не си дава сметка, че такава намеса във вътрешните работи на една държава предизвиква реакция от страна на опозиционно настроената част от украинското общество под формата на протести и незаконни действия срещу законната украинска власт, коментират от ведомството.

В същото време премиерът на Полша Доналд Туск предложи декларацията за евроинтеграция на Украйна да бъде приета на срещата във Вилнюс, като увери, че ЕС все още е готов за посписването на това споразумение. ЕС няма да се пазари с Русия кой ще даде повече средства на Украйна, за да избере една или друга посока за интеграция, категоричен е Туск.

Украйна се сближи с Европа и ще продължи да се сближава, защото това искат украинците. Демократичната политика на ЕС загуби в сблъсъка с имперската политика на Русия. Европа трябва да си направи изводи, допълни полският президент Бронислав Коморовский.

Междувременно емисарят на ЕС Александър Квасневский обяви вчера вечерта, че ЕС готви пакет от икономически помощи за Украйна. „Аз участвам в много разговори и зная, че ЕС се опитва да създаде някакъв икономически пакет, който би помогнал реално на Украйна“, посочи той.

Трябва да бъде подготвен икономически пакет от страна на Запада. Например какъв кредит и какви условия могат да се предложат. Ако условието на МВФ е заем с незабавно и рязко увеличение на цената на газа, нито едно правителство не би се съгласило една година преди изборите. В същото време ако се договорим за постепенно увеличение на цените, ще се появи конкретно предложение от няколко милиарда, които могат да се предоставят на Киев, коментира Квасневский, като добави, че сега е малко късно, тъй като до срещата във Вилнюс остават само два дни.

Не очаквам Виктор Янукович да промени мнението си и ще подпише някакво споразумение във Вилнюс, след като разбра за готвения пакет като компенсация за натиска на Русия, заяви бившият зам.-председател на комисията по международните работи към руския парламент Леонид Калашников.

Според мен ЕС се опитва на всяка цена да откъсне Украйна от Русия, от евразийската интеграция и СНГ. От икономическа гледна точка Украйна не представлява никакъв интерес за ЕС. Там няма нито суровини, нито ресурси, нито технологии, които биха представлявали интерес за ЕС, а от социална гледна точка едни допълнителни 50 млн. души биха били само тежест. Остава единствено геополитическия интерес, категоричен е той.

По времето на Виктор Юшченко „примамката“ беше обещанието за членство в НАТО, сега Брюксел се опитва да „върже“ Украйна чрез въвеждането на европейски стандарти в икономиката и споразумение за зона за свободна търговия, допълни Калашников.

Русия не е против евроинтеграцията на Украйна, само в рамките на споразумението да не се засегнат законните интереси на Русия. Без да нарушаваме предишните си задължения, имаме пълно право и на преразглеждане на принципите на зоната за свободна търговия, пише в своя блок руския политически анализатор Антон Хашченко.

По думите му ако Украйна не успее да постигне консенсус с ЕС и Русия, от гледна точка на националната икономика (а не на желанието на украинския елит да се свърже с европейския) ще бъде по-изгодно да отложи присъединяването и да продължи да работи преди всичко с Русия, коментира Хашченко.

И въпросът тук не е в цената на газа или в някакви възможни кредити. Достатъчно е да се погледне структурата на украинския товарооборот с Русия и с ЕС. В първия случай отрицателното салдо да е малко, а износът е представен в по-голяма степен от товари с висока степен на обработка, а във втория – ще се изнасят суровини в замяна на внос на високотехнологична продукция от ЕС. Трябва да се спомене и това, че нулевите тарифни ставки в случая с ЕС ще доведат до това, че украинският пазар ще бъде изпълнен с европейска продукция, което ще засегне някои сектори на икономиката и хората, работещи в тях, убеден е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2013 в 14:54

Не разбирам защо се цитира простотията изтърсена от някого "От икономическа гледна точка Украйна не представлява никакъв интерес за ЕС. Там няма нито суровини, нито ресурси, нито технологии, които биха представлявали интерес за ЕС, а от социална гледна точка едни допълнителни 50 млн. души биха били само тежест. Остава единствено геополитическия интерес, категоричен е той." Според статията казал го е Леонид Калашников - бивш зам.-председател на комисията по международните работи към руския парламент.

Та ако човека наистина мисли това - правилно вече е бивш, при това явно не е много умен, защото е бил "зам."

Значи 560 000 квадратни километра земя не е достатъчен ресурс? Ами на фона на Русия може и да е незначителен, но на фона на ЕС, си е значителен. Към 4 325 675 km² да се добави Украйна си е увеличение с едни 15%. Като население също са едни 10% отгоре. Никак не е зле.

Като тази територия е огромен зърнопроизводител. Освен това има въглища и железни руди ако не повече от целия останал ЕС взет заедно, то много по всеки един критерий - даже руския. Все пак минната промишленост на Украйна се водеше от всесъюзно значение в СССР.

По повод технологиите - ами да има само две-три технологии в Украйна, които са абсолютно безинтересни за ЕС. Само дето руснаците още не могат да се справят сами в тези направления, та още ползват украинската промишленост: свръхтежките транспортни самолети (малкото братче Ан 124 "Руслан" и как му "Мрия" или Ан 225) и свързаното с тях двигателостроене и "Южмаш" в Днепропетровск, където могат да правят космически ракети и нищо друго (тук излъгах - правят разни други неща).

Истината е, че и на ЕС и на Русия им трябва Украйна. Ако украинците са умни ще изцакат и двете страни.

02.12 2013 в 11:25

Украйна дечковци се дели на две – Източна, която е била винаги с Русия, и Западна, която навремето се е населявала главно от поляци и евреи, много евреи. След много “присъединявания” и “разсъединявания” през 1921 г. с договора от Рига Западна Украйна е присъединена към Полша, а източна Украйна стана УССР, дори член на ООН. Преди и след Втората световна Сталин присъединява Западна Украйна към Украинската ССР. По време на Втората световна точно от Западна Украйна и от Литва и Латвия са били СС-овските айнзацкоманди (унищожили евреите от Лвов и много градове в тази част), а също и тъй наречените ХИВИ, сътрудници на хитлеристите. Като присъединява Западна Украйна към УкраинскатаССР Сталин разширява териториално Полша за сметка на Германия... А сега да й дойде акъла на Германия и да си поиска от Полша отмъкнатите територии, пък Полша да си поиска от Украйна териториите на Западна Украйна.
99 ПРОЦЕНТА ОТ ПРОТЕСТЪРИТЕ в Киев са от Западна Украйна, които са на нож с истинските украинци от Източна Украйна. Там са и ФИНАНСИРАТ ПРОТЕСТЪРИТЕ емисарите на ЕС, все поляци – АлКвасневски, и всякакви поляци.... решили чрез присъединяване на Украйна към ЕС отново да завземат Западна Украйна, която Сталин присъедини към УССР. Източните украинци пък са за тесни връзки с Русия, оттам им е оцеляването и печалбата, а не от Запада и ЕС – както се казва всичко е заровено в миналото, няма прости неща.....
А сега тъпанари, образовайте се...

28.11 2013 в 22:20

Разбира се че в Европа са само едни гадове, великата и непобедима Раша, е нашата мечта!!!

28.11 2013 в 14:14

...Спутник в космосе летит
и на нем кронштейн висить
Евреи блядь, евреи
кругом одни евреи...

28.11 2013 в 01:44

Путин дето си сменя властта с Медведев като разменна монета, тръгнал да съветва как да се прави политика. Да не вземе да се разпадне Руската федерация накрая...

27.11 2013 в 18:57

И е достатъчно показателно, че ЕС ПРИТИСКА УКРАЙНА да се асоциира и очевидно е повече на зор Киев да подпише, отколкото самите украинци. Сега впрегнаха пи-ар кампанията, съзряха нова "Оранжева революция" разни утрепки правят провокации, а лидери на европейски държави си правят срещи и открито подкрепят протестърите в украйна. Простата сметка обаче показва, че това е чиста манипулация. Хайде обяснете ми как "Цяла Украйна иска в ЕС" как така "цяла"??? Няма как точно в Украйна всички да искат в ЕС, мнозинството държат на руската диаспора, славянска/източно-православна, тъй че подкрепата за ЕС или Русия е минимум 50:50, което е много различно, от това което западната преса почна да бълва. Чак европейските чиновници притискат властите в Украйна да се асоциирали с ЕС...еми това, ако не ви светва лампата - не знам!

27.11 2013 в 18:50

Баба Меркел, дето' даже С.Корея хич не я бръсне за слива и се оказа, че даже и те са я подслушвали дигна вой до небесата - "Путин е неоимпериалист", ами ти в на САЩ империалистическите авантюри не участваш ли, г-жо Канцлер? Тука атовете се ритат, не се пенете. Путин се развихри много напоследък, особено след договорката в Сирия, сега е в подем и си играе картите много разумно. Да го виним ли, че гледа интересите на Русия? На кой да се сърди Европа, че без САЩ е пълна смешка, а без Русия ще стои на студено. И не подценявайте ЕАС, защото Путин цели да обедини едни от най-богатите на суровини държави като Казахстан, които спокойно могат да подчинят европейския пазар и да задоволят напълно енергийните и суровинни нужди на Европа. За това много хора ги е страх от "смешния" ЕАС, който не е нищо повече от един много хитър и смел план на Путин. А ето, че Украйна далеч не е толкова сигурна дали няма да се включи както Кремъл иска.

27.11 2013 в 18:47

Защо пишете тъпотии, това което сега се разиграва е историческо. Някои видяха договрката между Путин и Меркел да си разпределят Източна Европа "без плач и скандали" като нов пакт "Рибентроп-Молотов". Ние само можем да завиждаме на Украйна, която икономически е на нашия хал, че се опита да извлече максимума, а не затваря ядрени централи и изпълнява всичко, което "Брюксел каже", както ние правехме като абдикирала държава! Първо Европа повече се нуждае от Украйна сега, отколкото Киев от нея. И това си има своите икономически доводи. Само, че Европа без САЩ знае, че битката за Украйна срещу Кремъл е обречена. Какво ще стане, че нещо не ви разбирам тука гео-стратезите в ОФнюз?! Нали Путин ще врътне кранчето и ще седят всички на студено, ще минат на дърва ли? Сори, пичове, германия и другата част от западната цивилизация са запредпочитане, но само културно. Твърдите доводи са в ръцете на Кремъл! Украйна не бърза да се включи в ЕС поради нестабилността в Европа сега, навсякъде расте евроскептицизма, Германия утре може да й писне да е "мотора" на скапания съюз и какво правиме? ОТделно Киев може реално да фалира, понеже присъединяването и асоциирането към ЕС ще му струва 170млрд. !!! А Украйна дължи на "Газпром" над 1млрд. които хич не му се връщат. Ние можем само да завиждаме на Украйна, че сега има време хубаво да си помисли иска ли и трябва ли да е в ЕС. ;)

27.11 2013 в 18:12

Простор открыт для наших батальонов,
Простор открыт полкам штурмовиков.
Нам вслед с надеждой смотрят новой миллионы:
Ведь с нами — хлеб, свобода от оков.

27.11 2013 в 18:00

Бонус

http://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts