Почина основателят на IKEA

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2018 в 12:59 6428 0

Основателят на IKEA Ингвар Кампрад почина на 91-годишна възраст, предаде AFP.

Енигматичният основател на шведския гигант в производството и търговията с мебели е издъхнал спокойно в дома си, в провинция Смоланд, Южна Швеция, се казва в съобщение на компанията, в което тя го определя като един от най-великите предприемачи на 20-и век.

"Ингвар Кампрад бе велик предприемач от вида, типичен за Южна Швеция - трудолюбив и упорит, с много топлина и закачливи искри в очите. Той работи до самия край на живота си, оставайки верен на максимата си, че повечето неща тепърва трябва да бъдат направени", отбелязва компанията.

Ингвар ще липсва много на семейството му и на колегите в IKEA по света, ще пазим топли спомени за него, пишат още от компанията.

Роденият на 30 март 1926 г. Кампрад основава IKEA на 17-годишна възраст, през 1943 г. Успехът идва през 1956 година, когато компанията става първата, предлагаща мебели в компактни опаковки. Идеята му хрумва, докато гледа как работници демонтират краката на маса, за да може тя да се събере в колата на клиента и осъзнава, че спестяването на място означава спестяване на пари.

Предприемаческият му дух е видим още когато Ингвар е 5-годишен - тогава започва като продава кибрит на съседите си и скоро разширява предлаганите стоки със семена, украса за коледни елхи, моливи и автоматични писалки. 

Той става един от най-богатите хора на своето време. От 1988 г. не е въвлечен пряко в управлението на IKEA, а изпълнява ролята на съветник.

IKEA е сложен конгломерат от холдингови дружества и фондации, който не е листван на борсата.

Веригата е на път да отчете годишни приходи от 50 млрд. евро (62 млрд. долара). 

Името ѝ е акроним - то обединява буквите "И" за Ингвар, "К" за Кампрад, "Е" от името на семейната ферма "Елмтарюд" и "А" за селцето Агунарюд, където основателят на компанията е израснал.

През годините той бе изправян и пред въпроси за нацисткото си минало, в отговор на които той определя присъединяването си към нацистите като най-голямата грешка в живота си.

Милиардерът е известен и с това, че не е особено щедър и че дори се облича с дрехи втора употреба, но приживе той изтъква, че именно това му е помогнало да издигне IKEA до позицията на световен гигант.

Предприемачът има трима синове, които заемат различни позиции в концерна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови