Почина Кенет Стар: прокурорът, чието разследване доведе до импийчмънта на Бил Клинтън

Моника Люински реагира сдържано: 'Той предизвиква сложни чувства у мен, но си давам сметка, че това е болезнена загуба за тези, които са го обичали'

OFFNews 14 септември 2022 в 10:24 3459 0

Кенет Стар, ноември 1998 г.

Снимка БТА/АП

Кенет Стар, ноември 1998 г.

Кенет Стар - прокурорът, чието разследване доведе до импийчмънта на американския президент Бил Клинтън - почина на 76-годишна възраст, съобщи семейството му.

Стар, бивш съдия и главен прокурор на САЩ, е починал във вторник в болница в Хюстън от усложнения след операция, уточнява Би Би Си.

Стар беше в екипа, който защитаваше бившия президент Доналд Тръмп от импийчмънт през 2020 г.

Той е роден в Тексас. През 1994 г. е назначен от Министерството на правосъдието на САЩ  да разследва Уайтуотър - скандално поземлено предприятие от 80-те години на миналия век, в което участват Бил и Хилари Клинтън. Стар открива доказателства, че Клинтън е имал афера със стажантката в Белия дом Моника Люински. В резултат на това през 1998 г. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за импийчмънт на Клинтън. По-късно Сенатът го оправдава. Стар пише за разследването в бестселъра "Презрение": Мемоар от разследването на Клинтън".

В интервю за CBS през 2018 г. той казва, че съжалява за "болката, която е причинил на толкова много хора, включително на нацията", но твърди, че "това е трябвало да бъде направено" и отказва да се извини на г-жа Люински за тормоза, на който е била подложена след разкриването на аферата. От своя страна Люински пише в статия за сп. Vanity Fair, че Стар е превърнал живота ѝ в "ад" и го описа като "страшен", след като се сблъска с него в ресторант в Манхатън.

Реакцията ѝ на новината за смъртта му беше сдържана. Тя пише, че мислите ѝ за Кен Стар предизвикват у нея "сложни чувства", но си дава сметка, че "това е болезнена загуба за тези, които са го обичали".

Години след разследването на Клинтън през 2016 г. Стар е принуден да напусне президентския пост в университета "Бейлър" в Уейко, Тексас, след като разследване по обвинения в изнасилване, свързани с футболния отбор на университета. Стар подава оставка не само като ректор, но и като професор по право. След като напуска, той продължава да практикува професията си и преподава конституционно право, написва няколко книги и работи като правен експерт за Fox News.

В началото на 2020 г. той се връща в светлината на прожекторите, като се присъединява към екипа, защитаващ Тръмп срещу процедурата по импийчмънт. Тръмп е обвинен, че е забавил отпускането на военна помощ за Украйна, за да принуди украинския си колега Володимир Зеленски да започне разследване срещу Джо Байдън и сина му Хънтър. Тръмп беше оправдан.

По онова време Стар заяви, че импийчмънтът е "крайна мярка", като заяви, че обвиненията срещу Тръмп бледнеят в сравнение с тези срещу Клинтън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!