Петима лекари осъдени за трафик на органи в Косово

Вероника Шербанова 29 април 2013 в 19:30 2124 2

Лютфи Дервиши, Снимка: ЕПА
Лютфи Дервиши, Снимка: ЕПА

Петима лекари бяха осъдени за трафик на органи в Косово през 2008 г., съобщиха световните медии.

Сред осъдените е и собственикът на клиника „Медикус“ Лютфи Дервиши, който получи 8 години затвор. Синът му Арбан беше осъден на 7 години и 3 месеца лишаване от свобода. Двамата трябва да платят и обезщетение в размер на съответно 10 000 и 2500 евро.

Освен тях за трафик на органи са осъдени още трима души. Те са получили присъди от една година условно до 3 години затвор. Двама от подсъдимите – турският лекар Юсуф Сьонмез и израелеца Моше Харел, пък бяха оневинени.

В клиника „Медикус“ близо до Прищина са извършени около 30 нелегални трансплантации на органи, основно бъбреци. За трафика на органи са избирани бедни хора от Турция, Молдова, Русия, Модова, Казахстван и др. Обещавани са им по 15 000 евро за бъбрек, но никой от тях .

След това органите са били трансплантирани на богати пациенти, основно израелци, които са плащали по над 70 000 евро за присаждането на орган.

Клиника „Медикус“ е работила нелегално, но Юсуф Сьонмез е имал разрешително, издадено му от здравното министерство на Косово. Клиниката беше затворена през 2008 г., когато започна предварителното разследване, а сградата беше конфискувана.

Разследването срещу клиниката започна, след като турчин припадна на летището в Прищина, докато чака полета си до Истанбул. При прегледа се оказало, че единият му бъбрек е изваден.

По време на процеса бившият здравен министър Илир Речай призна, че е знаел за нелегалните трансплантации, но заяви, че не е покривал трафика на органи. Речай беше оправдан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!