Пет станаха жертвите на атентатора от Лиеж

Любомир Тодоров 14 декември 2011 в 10:56 1221 0

Лиеж, Белгия
Лиеж, Белгия

Броят на жертвите при вчерашната стрелба в белгийския град Лиеж продължават да расте.

Към жертвите на Нуредин Амрани, който стреля по автобусна спирка в Лиеж, от тази нощ бяха добавени бебето Габриел на година и пет месеца и жена на 45 години, чийто труп е бил открит в помещение, принадлежало на масовия убиец, съобщават медиите в Белгия, цитирани от БТА.

Детето е починало в болница, след като е било прието с тежка рана на главата. Малкият Габриел е бил улучен от куршум, докато е бил в ръцете на майка си. Родителите му са оцелели при стрелбата, но са били предупредени от лекарите, че на сина ми остават само няколко часа живот. Жената, чийто труп е бил открит при претърсването на имотите, свързани с Амрани, е работела като чистачка при негови съседи. Не е известно защо убиецът я е накарал да влезе в неговия хангар, където я е застрелял.

Установено е, че в това помещение той е имал плантация за марихуана и склад за оръжие - престъпления, за които е бил осъждан неколкократно и по които все още е бил на свобода под гаранция.

Броят на ранените при вчерашното нападение към сутрешните часове се определя на 123, а загиналите от стрелбата се водят петима. Сред ранените има 20-годишен младеж с тежки мозъчни травми.

Амрани е стрелял с автоматична пушка, произведена в Белгия и според експерти е целял да убие възможно най-много хора. След като мунициите за пушката му са свършили, той се е застрелял в главата сам.

Не е отпаднала версията той да е загинал при взривяването на една от четирите гранати, които е хвърлил по автобусната спирка с ученици, напуснали занятията си в обедните часове. Според прокуратурата, макар да не е оставил предсмъртно писмо, Амрани наскоро е превел значителна сума по сметката на приятелката си с обяснението "Обичам те, любов моя! Успех!".

Днес по-рано стана ясно, че българският студент Мариян Тодоров е станал свидетел на стрелбата в Лиеж. Тай е бил в близост, когато е извършено нападението с граната и огнестрелно оръжия на натоварен търговски район, при което загинаха петима души и 75 бяха ранени.

Българинът разказва, че по време на нападението се е намирал във фитнес, който е на стотина метра от площад "Сейнт Ламбер". По думите му щом са се чули изстрелите, е настанала паника и всички са започнали да бягат.

Мариян Тодоров е студент на разменни начала в Университета на Лиеж. В момента той е записан в програма Международен бизнес мениджмънт в Университета в Ковънтри, Англия. Днес по обед в Лиеж ще бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите, а за събота се организира възпоменателно шествие по улиците на града. Тази вечер белгийските футболни отбори "Спортинг Андерлехт", който приема "Локомотив Москва" в мач от Европейската лига, както и "Стандард", които ще играят в Копенхаген, ще запазят минута мълчание в началото на срещите, а играчите ще се явят на терена с черни траурни ленти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови