Пентагонът отказва на Украйна системи 'Пейтриът'. Това не са оръжия 'plug and play', искат обучение и поддръжка

OFFNews 30 ноември 2022 в 09:29 5623 6

Patriot

Снимка Wikimedia Commons

Пентагонът обясни, че това не е въоръжение, което можеш да закараш на бойното поле без подготовка и сервиз.

Украйна няма да получи в близко време от Съединените щати системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“, съобщи представителят на Пентагона Пат Райдър, цитиран от „Гласа на Америка“. Украинската агенция УНИАН нарече решението на американците разочароващо. Въпреки това за Вашингтон защитата на небето над Украйна остава приоритетен въпрос.

По време на брифинг в Пентагона Пат Райдър разказа, че Департаментът на отбраната на САЩ не планира да достави на Украйна „Пейтриът“. Репортери поискаха Райдър да уточни каква ще е ролята на САЩ, ако една от страните-съюзници все пак реши да предостави на Киев тези системи. Райдър отговори така:

„Не искам да говоря от името на други страни, но това е суверенно решение на всяка държава. Доколкото касае страна член на НАТО, предполагам, че ще бъде част от обсъжданията в Алианса. Ние ще продължаваме тясно да си сътрудничим с международната общност, за да определим какви са отбранителните нужди на Украйна и да ги удовлетворим“.

По думите на Райдър, е важно да се разбира, че системи като Пейтриът или усъвършенствани изтребители или танкове М1 се нуждаят от сериозно обслужване. Освен това военните трябва да преминат съответното обучение.

„Нито една от тези системи не работи на принципа „plug and play” (включи и работи, б. р.), не можете да се появите просто на бойното поле и да започнете да ги използвате”, подчерта представителят на Пентагона.

Пат Райдър обясни, че във ведомството вземат предвид такива подробности. „САЩ, обаче, продължават да считат противовъздушната отбрана на Украйна за приоритетен въпрос. Затова Вашингтон ще продължи да работи със съюзниците, за да предава и занапред на Украйна необходимата помощ и въоръжение, които могат да бъдат използвани веднага от военните“.

Темата с ПВО системите „Пейтриът“ се появи в украинския контекст покрай предложението на Германия ги предостави на Полша, за да защитава западната си граница след инцидента в Пшебишув. Варшава доразви идеята, като на свой ред предложи системите да бъдат разположени на територията на Западна Украйна и оттам с изпреварване да защитава източната граница на страната и на Алианса. Темата беше приета сериозно в Русия и в сряда бившият президент Дмитрий Медведев заплаши от клавиатурата, че разполагането на „Пейтриът“ в Украйна ще ги превърна в легални военни мишени на Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

6

dolivo

30.11 2022 в 17:17

а, то щото Миговете лесни за управление и поддръжка , че и евтини

Сума ти народ се преби на учения още

Разглобяваме 2 за да направим 1

Затуй ли се фургат сички на дронове, с автоматика, сами се карат, само слагаш етикетче къде да цапне от операторското кресло и той си върши работата?

Работата всъщност са хората - пилот дето трябва да може, и да оцелее. Инженери дето да ремонтират. Поточна линия на снабдяване. планиране за поддръжка и опресняване на модели, софтуери

Сложно е за нас, дето сме свикнали с половината кутия боя като боядисаме, да кажем че поддръжката е готова

А с другата половина кутия крадем на вилата да боядисаме ламаринения кенеф

345

5

Джендо Джедев

30.11 2022 в 14:23

Еврак,

Това за трите години къде го чете, в "Уикенд" ли? :D

345

3

Джендо Джедев

30.11 2022 в 10:27

Уплашили са се от путинския пудел Димата... :D

22547

2

dolivo

30.11 2022 в 10:14

Правилно, това е икономическо решение също, което соц. канчета не разбират, защото не са създали успешен собствен бизнес, а искат бързо решение на всяка цена


Да се фокусират на доставка на оръжия , които могат да обслужват лесно , фабриките могат да попълнят склада бързо, за да продължава натиска над Русия дълготрайно, и са достатъчно ефективни.

То ако имаше мегаватови лазери и тях щяха да искат.

Русия е на това дередже, заради неразбиране на икономика, производство, завишена корупция, и прескачане на всякакви правила за стабилност на бизнеса при всяка прищявка на автократа, който седи всеки момент в Кремъл.

САЩ не напразно водят света, учете се, за да можете поне да ги стигнете (Тодор Колев), щото шансове да ги биете нямате с тези примитивни недоразвито мисловни модели.


-529

1

6екеr4о

30.11 2022 в 10:03

Докато щатският генералитет политиканства, бившият руски президент Медведев нарича НАТО криминално образувание и настоява то да се разпусне, а в Украйна ежедневно, ежечасно, ежеминутно мрат невинни! А българските продажници са за разстрел, публичен!