Първа публична екзекуция в Афганистан. Бащата на жертвата изпълни присъдата срещу мъж, убил сина му

OFFNews 08 декември 2022 в 11:23 3731 3

Смъртни присъди в Афганистан

Снимка Getty Images / Anadolu Agency

Смъртни присъди бяха произнасяни в Афганистан и преди завръщането на талибаните за грабежи, убийства и изнасилвания.

Талибаните осъдиха на смърт и подложиха на публична екзекуция мъж, обвинен в убийство в Западен Афганистан. Това е първата потвърдена публична екзекуция в страната, откакто талибаните я превзеха миналата година. Смъртната присъда е изпълнена от бащата на жертвата.

Присъдата е постановена в западната провинция Фарах срещу мъж, намушкал смъртоносно жертвата си с нож през 2017 година, съобщи говорителят на талибаните Забихула Муджахид, цитиран от британския „Гардиън“. Екзекуцията извършена с огнестрелно оръжие от бащата на жертвата, който е прострелял три пъти осъдения, добави Муджахид.
.
„Случаят беше гледан от три инстанции и решен от върховния духовен лидер, който се намира в южната провинция Кандахар“, обясни говорителят на талибаните.. Той добави, че повече от дузина високопоставени талибански служители са присъствали на изпълнението на смъртната присъда, включително изпълняващият длъжността вътрешен министър Сираджудин Хакани и изпълняващият длъжността вицепремиер Абдул Гани Барадар, както и главният съдия на страната, действащият външен министър и действащият министър на образованието.

Екзекуцията дойде на фона на съобщението на Върховния съд на Афганистан, че през последните седмици в няколко провинции е имало публично бичуване на мъже и жени, обвинени в престъпления като грабеж и изневяра. Това означава, че в Афганистан е възможно връщане към практиките, обичайни по време на жестокото управление на талибаните през 90-те години на миналия век, смята британският всекидневник.

През ноември говорител на службата по правата на човека на ООН призова талибаните незабавно да спрат публичното бичуване в Афганистан. Въпреки това висшият духовен водач на талибаните, Хайбатула Ахундзада, на среща със съдиите каза, че те трябва да налагат наказанията според шериата .

По време на предишното управление на талибаните от 1996 г. до 2001 г. имаше публични бичувания и екзекуции с камъни . По-късно подобни наказания станаха рядкост и бяха осъдени от следващите афганистански власти, подкрепяни от чужди правителства. Смъртното наказание обаче остава законно в Афганистан, а смъртни присъди бяха постановявани и при предишните правителства. Публичните екзекуции също имат дълга история. Le Petit Journal от 1913 година показва публично изпълнение на смъртна присъда чрез завързване за дулото на топ и произвеждане на изстрел на бунтовник, кроил заговор срещу емира на Афганистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!