Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Папата: Възрастните не са извънземни

OFFNews 04 март 2015 в 17:33 3134 4

Папа Франциск.

Снимка Reuters.

Папа Франциск.

По време на седмичната си обща аудиенция Папа Франциск отново засегна темата за възрастните хора и мястото им в обществото, като изтъкна, че нивото на една цивилизация се мери спрямо отношението ѝ към възрастните хора.

Главата на римокатолическата църква ясно заяви, че съвременното общество масово маргинализира възрастните и че това трябва да спре.

"Когато сме млади, ни учат да игнорираме старостта сякаш е болест, която трябва да се избягва, после, докато остаряваме, особено ако сме бедни или болни, понасяме върху себе си щетите на едно общество, изградено върху ефикасността, която целенасочено игнорира възрастните", каза той.

Според него медицината е удължила живота на хората, но обществото не е "нагодило" своето отношение спрямо този живот. В резултат на това бройката на възрастните хора расте, но обществата не са организирани по начин, който да им даде място на развитие с полагащото им се уважение и внимание към техните крехкост и достойнство.

Папата смята, че модерните страни градят културите си върху производството и печалбата и тъй като възрастните не произвеждат и не печелят колкото по-младите, те биват отритвани от обществата като ненужни. Същото се случва и в личните животи на хората.

"Помня, че една възрастна жена в Буенос Айрес веднъж ми каза, че децата и внуците ѝ я посетили за Коледа. Беше август! 8 месеца да не те посетят децата ти, да бъдеш изоставен за 8 месеца! Това се нарича смъртен грях, разбрахте ли?", обърна се папата пред 12-хилядното множество на площад "Св. Петър".

Той беше категоричен, че възрастните не са извънземни, а са хора като нас.

"Те са мъже и жени, бащи и майки, които са извървели същия път преди нас. Те са мъже и жени, от които сме получили много. Ние сме възрастните - някои по-рано, други по-късно, но неминуемо, дори да не ни се струва така. И ако ние не се научим да се отнасяме с възрастните добре, по същия начин ще се отнасят и с нас някой ден", заяви папа Франциск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews