Папата: Оставете социалните мрежи и говорете с децата си

OFFNews 23 януари 2015 в 19:30 10165 4

Папа Франциск

Папа Франциск призова да оставим мобилните си телефони и социалните мрежи, когато сме сред близките си и отново да се научим да разговаряме помежду си.

Съвременното предизвикателство е отново да се научим да разказваме, а не да произвеждаме и консумираме информация. В тази посока ни тласкат могъщите и ценни средства на съвременната комуникация. Информацията е важна, но не е достатъчна, защото много често опростява, противопоставя различията и вижданията, подтиквайки да избереш едната или другата страна, вместо да помогне - давайки общ поглед, изтъкна папа Франциск в посланието си за Световния ден на социалните комуникации, който Католическата църква отбелязва на 17 май.

По традиция посланието се обявява на 23 януари - в навечерието на празника на Св. Франциск Салски, покровител на журналистите, съобщава Радио Ватикана.

Семейството, със своите граници и грешки, ако се търси доброто, става училище за прошка. Прошката е динамика на комуникацията. Комуникация, която се изхабява, прекъсва, но чрез изразеното покаяние може да се възстанови и нараства. Дете, което в семейството се научава да слуша другите, да говори уважително, изразявайки собствената гледна точка, без да отрича мнението на другите, ще бъде в обществото градител на диалога и помирението, изтъкна папа Франциск.

В един свят, в който често се злослови и се хвърля семето на съмнението, а нашата жизнена среда се замърсява от клюкарството, семейството може да бъде училище за комуникацията като благослов. Особено там, където преобладава неизбежността на омразата и насилието, когато семействата са разделени от каменни стени или от стените на предразсъдъците и озлоблението, когато съществуват всички причини да се каже „стига“, пише папата.

Днес най-модерните медии, от които младите не могат да се откажат, могат както да пречат, така и да помагат за комуникацията в семейството и между семействата. Могат да бъдат пречка, ако се превърнат в начин за измъкване от слушането, за изолиране от физическото присъствие на други, за запълване на момент на тишина и очакване, забравяйки, че мълчанието е интегрална част от комуникацията и без него не съществуват думи, изпълнени със съдържание. Могат да помогнат, ако разказват и споделят, да свързват отдалечените, да благодарят и искат прошка, да правят винаги възможна новата среща. Откривайки ежедневно този жизнен център, който е срещата, това "ново начало", ще можем да ориентираме нашето отношение към технологиите, вместо да бъдем водени от тях. И в тази сфера родителите са първите възпитатели, отбелязва Франциск.

Според него "най-доброто семейство е онова семейство, което умее да комуникира, започвайки от свидетелството, красотата и богатството на отношението между мъжа и жената и между родители и деца".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови