Папата призова за свобода на църквата в Куба

OFFNews 20 септември 2015 в 15:45 2822 1

Снимка EPA/БГНЕС

По време на първата си визита в Куба папа Франциск призова църквата в страната да получи "свободата и средствата", чрез които са следва мисията си.

Той приветства възстановяването на връзките между САЩ и Куба и посочи, че те са "пример на помирение за целия свят".

Папата беше поздравен от президента Раул Кастро, след като кацна в столицата Хавана. Той ще отслужи меса на Площада на революцията в Хавана днес.

Главата на Римокатолическата църква ще прекара четири дни в Куба, преди да отлети за САЩ.

След пристигането му в Куба в събота, хиляди се събраха на пътя, по който мина папата за дома на посланика на Ватикана в Куба.

Президентът Кастро благодари на папата за приноса му за размразяването на отношенията между Куба и САЩ.

Говорейки на летището редом до президента Кастро, папа Франциск призова за по-нататъшна подкрепа за кубинската католическа църква, "така че църквата да може да подкрепя и насърчава кубинския народ в неговите надежди и тревоги, със свободата, средствата и средата, които са й е необходими, за да прокламира Царството и сред периферните слоеве на обществото".

Той също така призова Куба и САЩ да "упорстват в пътя" на разведряване.

В четвъртък Ватикана обяви, че се надява визитата на папата да помогне за слагането на края на 53-годишното американско ембарго и да допринесе за повече свобода и спазване на човешките права на острова.

Пенсионерът Диего Карера описа визитата пред AP като "полъх на надежда над Куба", заради ролята, която папата е изиграл във възстановяването на отношенията й със САЩ.

В петък САЩ обяви, че облекчава рестрикциите за бизнеса и пътуванията с комунистическа Куба. Това е най-новата стъпка на президента Барак Обама с цел подобряване на отношенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!