Папата призова лидерите на ЕС за солидарност към блокираните край Малта мигранти

OFFNews 06 януари 2019 в 20:48 4103 1

Папа Франциск призова лидерите на ЕС да проявят "конкретна солидарност" към 49-те мигранти, които все още са блокирани на два кораба на неправителствени организации край Малта, предаде Франс прес.

"От няколко дни 49 души, спасени в Средиземно море, се намират на борда на два кораба на НПО в очакване на сигурно пристанище, където да слязат. Отправям настоятелен призив към европейските управници да проявят конкретна солидарност към тези хора", заяви папата пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър" на традиционната служба за Богоявление.

Част от мигрантите на двата кораба на германски неправителствени организаци са вече втора седмица в Средиземно море, а някои и третата, без да се очертава решение. Днес Италия и Малта потвърдиха, че няма да допуснат тези два кораба в свои пристанища.

Холандия и Германия изразиха готовност да приемат мигрантите, стига операцията да се извърши в европейска рамка.

Папата призова вярващите да следват пътя на смирената любов и да се грижат за хора, които страдат или са другояче уязвими. Милостта към тези, които "няма с какво да ни се отплатят е ценна в очите на Господ", заяви Франциск, цитиран от Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови