Отстраниха Лаура Кьовеши от антикорупционната прокуратура на Румъния

OFFNews 09 юли 2018 в 15:31 5287 1

Снимка Сергей Антонов

Лаура Кьовеши

Румънският президент Клаус Йоханис е подписал декрет за освобождаването на ръководителя на антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши, съобщава БНР. По този начин Йоханис, въпреки волята си, се съобразява с решение на Конституционния съд в страната.

Кьовеши е отстранена като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията. Според решението на Конституционния съд от края на май отказът на Йоханис да отстрани Кьовеши по искане на правосъдния министър противоречи на основния закон.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер поиска отстраняването на Кьовеши през февруари с мотива, че тя е превишила правомощията си и е навредила на имиджа на страната в чужбина. Неговото искане предизвика улични протести с участието на хиляди хора.

На тръгване Кьовеши обяви, че макар и не начело на прокуратурата, ще продължи да работи като прокурор. "Скъпи колеги, това, което успяхме да докажем, е, че публичните институции в Румъния могат да работят законно и да, корупцията може да бъде победена", заяви тя.

Междувременно Европейската комисия обяви, че ако резултатите от борбата с корупцията в Румъния се влошат заради отстраняването на Лаура Кьовеши, това ще бъде взето предвид.

Кабинетът на социалдемократите изпълнява реформа, която намалява правомощията на антикорупционните прокурори, прочули се с големия дял на успешните дела срещу представители на властта. Действията на правителството предизвикаха многохилядни протести. Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня беше осъден на първа инстанция на 3 години затвор в края на миналия месец заради злоупотреба със служебно положение, припомня БНР.

Преди президентът Йоханис да подпише декрета за освобождаване на Кьовеши, управляващата коалиция вече обсъждаше процедура по суспендиране на държавния глава заради досегашното неизпълнение на решението на Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови