Отстраняват Лаура Кьовеши от Агенцията за борба с корупцията

OFFNews 31 май 2018 в 12:24 8182 3

Конституционният в съд в Румъния задължи президента Клаус Йоханис да отстрани Лаура Кьовеши от поста ѝ като главен прокурор на Агенцията за борба с корупцията, пише "Политико".

Още през февруари правосъдният министър на Румъния Тудорел Тоадер поиска от президента Кьовеши да бъде освободена от поста си. Тоадер я обвини в няколко неща: престъпване на правомощията, че не уважава авторитета на парламента и че е правила клеветнически изявление относно властта в Румъния в западните медии.

Президентът Йоханис обаче не уважи това искане на Тоадер и в казуса бе намесен Конституционният съд на Румъния, който вече се произнесе.

В полза на искането на правосъдния министър са гласували 6 от 9 конституционни съдии.

45-годишната Лаура Кьовеши се превърна в символ на борбата с корупцията в съседна Румъния. Тя встъпва в длъжност през 2013-та година, а оттогава зад решетките за корупция са осъдени редица министри, кметове и политици.

Новината за отстраняването на Кьовеши не се понрави на румънците през вчерашния ден. Нощта беше белязана от протести, а недоволните определиха съда като "роб на управляващата Социалдемократическа партия". Около 1500 души се събраха в столицата Букурещ и други градове, за да изразят подкрепата си за обвинител номер 1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

3

senester

31.05 2018 в 15:07

Братята румънци бодро крачат по нашият утъпкан път - има борец с корупцията, има проблем. За това гонка до дупка на решилият да хвърли камък в блатото. Браво и хвала...

10571

1

Hissarion

31.05 2018 в 13:35

Джийзъса и Гнома ходили ли са да протестират в Букурещ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!