Откриха средновековно гробище под университета в Кеймбридж

OFFNews 03 април 2015 в 16:53 4940 0

Снимка Университетът в Кеймбридж

Археолози откриха голямо средновековно болнично гробище под университета Кеймбридж във Великобритания, съобщи на сайта си учебното заведение.

Разкопките са направени под стария богословски факултет в колежа "Сейнт Джон". Там са открити останките на поне 1300 души, като сред тях има поне 400 пълни скелета от периода XIII-XV в., показват данни от доклад на Archaeological Journal.

За съществуването на гробището е известно поне от средата на XX в., но не се предполагаше, че е толкова голямо. Разкопките са започнали през 2010 година, а сега бяха разкрити подробности.

Ръководителят на изследването Крейг Цесфорд смята, че това е едно от най-големите подобни гробища, които са откривани във Великобритания.

Мястото много прилича на съвременно гробище, защото в него има подредени гробищни редове и отделни парцели. Повечето от скелетите са на възрастни хора, като телата им са погребани внимателно.

Според археолозите липсата на ковчези и погребални предмети показва, че гробището е било за бедни хора.

Най-вероятно то е принадлежало на болницата "Свети Йоан Богослов", което е съществувала до 1511 г. на парцела срещу колежа и в нея са се лекували именно бедните хора.

Според доклада на Archaeological Journal по скелетите не са открити доказателства, че погребаните там са били жертва на чумата, каквато е имало между 1348-1350 г.

Изследвани скелети не показват белези на смърт вследствие на рани или сериозни заболявания. Това би могло да означава, че тази болница може да е играела ролята на пансион за духовна и физическа грижа за бедните и болните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови