Откриха египетско гробище с над 1 млн. мумии (снимки)

ОFFNews Последна промяна на 18 декември 2014 в 12:18 22201 9

Погребаното дете с гривни на ръцете.

Снимка Професор Кери Мюлщайн

Погребаното дете с гривни на ръцете.

Археолози са разкрили гробище в Египет с над 1 милион мумии, голяма част от които изключително добре запазени, съобщи сайтът "Live science". 

Гробището е било създадено преди повече от 1500 години, когато Византийската империя все още е контролирала Египет. Специалистите са го нарекли Фаг Ел Гамус, което значи "Пътят на водния бивол" заради името на намиращ се наблизо път. Археолозите от университета в Юта разкопават мястото и намиращата се там пирамида от близо 30 г. 

"Доста сме сигурни, че тук са погребани повече от 1 милион души. Мястото е огромно и доста претъпкано", коментира един от откривателите на находката професор Кери Мюлщайн.

Стъклена кана от гробището. Снимка: Професор Кери Мюлщайн.

Това обаче не е било гробище на царе и благородници. Намерените мумии често са без никакви предмети, които да ги съпровождат в отвъдното, дори без ковчези. Вътрешните органи на умрелите рядко са били премахвани, като роля в мумифицирането е изиграла сухата почва.

"Не бих определил телата като класически мумии. Ако приемем мумификацията в по-широк смисъл, значи тогава можем да ги наречем и мумии", коментират изследователи.

Въпреки ниския статут на погребаните учените са намерили някои изключително красиви и запазени платове, стъклария и дори цветни терлици за дете.

Цветните детски терлици на над 1000 г., намерени от учените. Снимка: Професор Кери Мюлщайн.

Намерен запазен плат. Снимка: Професор Кери Мюлщайн.

"Имаме свидетелства, че близките на детето са се опитали да изпълнят по-голямата част от процеса по мумифициране на тялото. Палците, ноктите, мозъкът и езикът са много добре запазени. А гривните по ръцете ни карат да мислим, че детето е било момиче, но не можем да сме сигурни. Личи си, че близките са направили всичко по силите и възможностите си, за да изпълнят ритуала по мумифициране.", казват учените.

Засега не е известно откъде са дошли телата. Близкото селце е твърде малко, за да е имало толкова голямо гробище, а древният град Филаделфия, който се намира също в близост, си има собствено погребално място. А малката пирамида при гробището е построена преди повече от 4500 години, което предшества намерените мумии с над 2 хилядолетия.

4500-годишната пирамида до гробището. Снимка: Професор Кери Мюлщайн.

Засега са разкопани и проучени повече от 1000 тела, като сред тях е имало дори мъж, който е висок 2 метра, което за тогавашното време е било чудовищна височина. Останките му били толкова дълги, че не се вмествали в гроба и се е наложило някогашните гробари да го превият на две.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2014 в 08:46

От "свързаните новини" към статията разбираме, че Скуби Ду ще разкрие мистерията и мумиите не са роднини на пещерния човек Йоци, защото е бил стерилен

19.12 2014 в 08:30

Много яки "свързани новини" :)

18.12 2014 в 17:34

Стоев,бива ли да си толкова ПРОСТ? Веднага да спираш с чалгата!

18.12 2014 в 16:39

Стоев, а вие като ходите на софийското гробище, не забелязвате ли, че почти няма гробно място, в което да е погребан само един човек? Във всяко едно от гробните места на моето семейство има погребани по пет-шест човека, мир на праха им.

18.12 2014 в 15:29

Добре, де, а защо не сте превели цялата статия, а само текста под снимките? Те са изведени в отделен линк, а самата статия е тук: http://www.livescience.com/49147-egyptian-cemetery-million-mummies.html

Има и други интересни факти, например погребения на руси хора и други на червенокоси, групирани в отделни зони.

18.12 2014 в 14:35

Стоев, а Вие смятате ли, че от Искъро по-дълбоко нема?

18.12 2014 в 13:57

Стоев, а Вие смятате ли, че тези 1 млн мумии са погребани за 1 ден? Като ги изровят всичките, ще се знае точно колко са. Все пак това е предполагаема цифра, възможно е.

18.12 2014 в 12:47

Вие смятате ли, че гробищата на София имат 1 млн. места? И тогава преценете дали има нещо вярно в "новината"

18.12 2014 в 12:22

Пленум на БКП?
 
X