Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Гробище за кораби в Аралско море (галерия)

ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2014 в 17:39 52050 6

Извинение към езерото, написано върху бивш риболовен кораб в морето.

Снимка http://foto.rg.ru/

Извинение към езерото, написано върху бивш риболовен кораб в морето.

След като наскоро спътник на НАСА показа, че почти цялото Аралско море е пресъхнало заради човешка намеса, решихме да съберем снимки, показващи по най-добър начин човешката и природна трагедия.

Пълноводното езеро в момента е пустиня, където камилите лежат на сянка под корубите на изоставените ръждясали бивши риболовни кораби. В Аралската пустиня може да бъде намерен цял призрачен риболовен флот, напомнящ какво е било някога там. 

Върху някои от корабите е написано с тебешир "Прости, Арал" или "Прости нас Аральское море...".

Някога четвъртото по големина безотточно езеро в света, сега Аралско море почти е пресушено. Причините за това са съветски проект за отклоняване на реките с цел напояване на земеделските земи и липсата на дъжд в района.

В опит да повишат производството на памук в близките степи през 50-те и 60-те години на миналия век съветските инженери са отклонили двата основни източника на вода за басейна - реките Амударя и Сърдаря. В резултат на това коритото на езерото е било замърсено от химикалите, използвани при отглеждането на реколтата, и е пресъхнало, а останалата вода е повишила солеността си, убивайки по-голямата част от животните в региона и напълно унищожавайки рибната индустрия.

Близо 60 милиона души живеят около басейна на Аралско море, повечето от които жители на страни от Централна Азия с нисък стандарт на живот. За да се възстанови предишният размер на езерото, притокът на вода трябва да се увеличи 4 пъти. Това ще струва 16 милиарда долара - пари, които нито една от засегнатите страни не може да си позволи или да се съгласи да отдели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2014 в 14:45

Не виждам какво сензационно има тук. За пресъхването на Аралско море сме в училище в 7-8 клас преди над 20 години. Егати сензацията.

03.10 2014 в 06:10

Нашите си Роми ще ги изчистят за има няма седмица ...

02.10 2014 в 21:05

//азахстан е на трето място по уранови залежи в света. Затова комунистическото ръководство на СССР избира този регион да бъде ядрен полигон. В североизточната част на Казахстан в близост до град Семей (Семипалатинск), Съветският съюз провежда общо 467 ядрени опита, от които 120 са на повърхността на земята. Според проучвания от 1996 година на територията на страната има 179 000 000 тона радиоактивни отпадъци, които в момента са основният екологичен проблем на Казахстан. //
--------
За какво езеро за какви пет лева става на въпрос....то оня идиот Кисельов казваше че ще превърне САЩ в радиоактивна пепел, явно е имал в предвид съветският опит в Казахстан, само че е сбъркал държавата!!!!

02.10 2014 в 20:39

Съветска му работа !?!

02.10 2014 в 19:23

Камене, какво й на думата "коруба"? Знаеш ли й значението? Колкото до "биши" - не виждаш ли, че е техническа грешка, за какво се заяждаш. В целия текст има само една техническа грешка и една измислена от теб и опищя орталъка. Ако ще се заяждаме, мога да посоча липсващи запетаи в твоя коментар.

02.10 2014 в 18:19

руска му работа