Османи зове за компромис: Имаме историческа отговорност да консолидираме региона

OFFNews 26 април 2022 в 14:15 1810 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов, архив

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Осмави

"Имаме историческа отговорност да консолидираме региона. Република България има стратегически интерес целият регион да бъде стабилен и да бъде европейски."

Това заяви пред журналисти македонският външен министър Буяр Османи и допълни:

"Всеки трябва да поеме отговорност, защото днес създаваме нова история. Историята ще ни съди за това, което правим."

Той присъства на форума "ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната".

"Трябваше да се случи това в Украйна, за да схванем, че интегрирането не е въпрос на текуща политика, не е въпрос на емоции и наддумване, а е въпрос на консолидиране, за да може гражданите да живеят в мир, стабилност и просперитет. За това работим и се надявам препоръките, които излязоха от днес, да бъдат схванати", каза той.

"Смятам, че не трябва да чакаме, да има война в региона, както има в Украйна, за да покажем солидарност и да имаме перспектива", допълни Османи.

Външният министър поиска ЕС да изрази солидарност със Скопие и да забърза присъединителния процес, както Северна Македония е солидарна с Украйна.

"Очевидно е, че ние се нуждаем от нов подход от страна на ЕС в региона. Освен санкциите, които ние наложихме, ние също така предоставяме хуманитарна помощ на Украйна и отворихме своите врати за украинските бежанци. Всички тези мерки се взимат в рамките на отрицателния контекст в региона заради двусмисленото поведение на ЕС към Западните Балкани", каза Османи.

Той отбеляза, че доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз в момента спада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови