Още един загинал на Еверест

Елица Мартинова 22 май 2012 в 13:05 3027 0

Още една жертва на Еверест, Снимка: БГНЕС
Още една жертва на Еверест, Снимка: БГНЕС

Алпинистът от Китай, който вчера бе обявен за изчезнал, е открит днес мъртъв по склоновете на връх Еверест.

Тялото на 55-годишния Ха Уени от Китай е открито близо до мястото, където в понеделник бяха намерени другите трима алпинисти, които загинаха, след като успяха да покорят титаничния връх.

Останалите жертви са родената в Непал канадка Шрия Шах на 32 г., 61-годишният германец Еберхард Шрааф и алпинист на 44 г. от Южна Корея.

Времето на Хималаите в петък и събота сутринта е било благоприятно и към Еверест са се насочили много алпинисти. В ранния следобед някои от тях все още се изкачвали, което според специалисти е опасно. Бурята връхлетяла планината в късния следобед.

Според Reuters тримата са участвали в мисия „Еко Еверест“, която е трябвало да изчисти боклука по склоновете на планината.

От спасителните служби съобщават, че обявеният за изчезнал гид от Непал е успял да се добере до планинска хижа.

Повече от 300 алпинисти от 33 различни екипа са получили официално разрешение да изкачат Еверест. Цифрата не включва местните жители, които редовно изкачват върха като асистенти на туристическите групи.

Според проучване, публикувано в британско списание за медицина през 2006 г., на всеки 10 успешни опита за изкачване до най-високата точка в света се пада по един, който завършва със смърт. Най-тежък за алпинистите се оказа сезонът през 1996 г. Тогава загинаха 15 души, 8 от които в един ден.

От 1953 г. насам около 3700 души са изкачили опасния връх, а най-малко 237 са намерили смъртта си в опит да покорят Еверест.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!