Орбан пътувал с луксозен самолет на олигарх, за да гледа мачове, обяви унгарски сайт

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2018 в 21:47 3680 1

Унгарският премиер пътувал с луксозен самолет на олигарх, спечелил много обществени поръчки, за да гледа футболни мачове, разкри унгарски сайт, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Според разследващия сайт atlatszo.hu унгарският лидер най-малко на три пъти е заемал частния самолет на олигарха модел Бомбардие Глобал 6000, за да ходи на мачове в Русия по време на мондиала, а после и в България, за да гледа мача на унгарския футболен отбор МОЛ-Види (преди Видеотон) през юли. Според сайта час полет със самолета се оценява на 5000-10 0000 евро.

Говорителят на унгарското правителство Берталан Хаваши потвърди, че Орбан често присъства на мачове в чужбина по покана на унгарския бизнесмен Ищван Гаранчи. Той подчерта, че транспортните средства, предоставени на разположение на Орбан, не са стрували нито един форинт на данъкоплатеца.

Дейностите на Гаранчи, който забогатя по-специално като спечели търгове за обществени поръчки, обаче накараха опозиционната партия Диалог за Унгария да заговори за подозрения за корупция. Партията обяви, че внася жалба във връзка с разкритията и поиска да се създаде независима парламентарна комисия, която да разследва финансовите интереси на Орбан.

Дясната ръка на консервативния лидер, преизбран за трети мандат през април, Гергели Дюлаш отхвърли днес обвиненията, като ги определи като клевети, разпространени с приближаването на европейските избори.

Смятан за приближен на Орбан, олигархът Гаранчи, който е на 52 години, купи през 2017 г. клуба Видеотон, който по онова време беше закъсал. Това е любимият отбор на Орбан, базиран в родното градче на премиера Секешфехервар, намиращо се близо до Будапеща.

Европейският парламент започна на 12 септември процедура, която може да приключи със санкции за Унгария за неспазване на ценностите на ЕС. Сред посочените тогава мотиви бяха сериозни нередности и конфликти на интереси при присъждане на обществените поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови