Оръжейни компании се обединиха в съюз за подкрепа на Украйна

OFFNews 30 септември 2023 в 14:15 3007 0

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски

Компании в оръжейната индустрия от 19 държави създадоха Съюз на отбранителните индустрии в подкрепа на Украйна. Към алианса ще могат да се присъединят и други производители на оръжие и военна техника. Това стана ясно по време на международен форум на отбранителната индустрия, който се провежда днес в Киев. В него участват 252 компании от 30 държави.

"На този форум съобщаваме за създаването на Съюз на отбранителните индустрии. Съюз, който зачита международното право и знае как да работи за истинска защита на международното право, защита на сигурността от всякаква агресия - и говоря не само за Украйна, но и за сигурността на всяка страна в света", заяви Зеленски, цитиран от Укринформ.

Той добави, че е разработена основна декларация като основа на алианса и отбеляза, че производителите на военно оборудване и оръжия от цял свят, "които споделят намерението ни да осигурим реална защита срещу агресия", могат да се присъединят към него. Декларацията вече е подписана от 13 "известни" компании, които са готови да изградят "нов арсенал на свободния свят" заедно с Украйна, подчерта Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че с агресията срещу Украйна Русия е показала на всички държави по света, че може да отправи заплаха към суверенитета им. Според него от отбраната на Украйна във войната и от действията на Украйна за освобождаване на нейната територия всяка страна разбира от какво се нуждае, за да попълни собствените си нужди в областта на отбраната - "какви оръжия, какви индустрии, какви модерни технологии, какви съюзи".

"С начина, по който издържахме във войната, и с начина, по който Украйна ще победи, ние предоставяме успешна стратегия за национална и колективна отбрана на всички останали по света, които ценят мира. Дългосрочна стратегия. Точно сега, за следващите десетилетия, се определят най-мощните отбранително-промишлени комплекси, какви ще бъдат техните приоритети и какъв ще бъде стандартът на отбраната в света. Това се определя именно в Украйна", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови