ООН осъди Унгария за отблъскването на бежанци със сълзотворен газ

ОFFNews Последна промяна на 17 септември 2015 в 13:06 6645 18

Снимка AP

ООН осъди унгарското правителство за използването на сълзотворен газ и водни оръдия срещу бежанци на границата със Сърбия.

Имигранти се опитаха със сила да влязат в Унгария в сряда, като замеряха полицията с камъни и пръчки. Стотици мигранти успяха да срежат унгарската ограда от бодлива тел и да влязат в страната, но бяха изгонени от полицията, която използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу тях.

Бях шокиран да видя как се отнесоха с тези бежанци и имигранти. Това е неприемливо. След като това са хора, бягащи от насилие и преследване, ние трябва да сме състрадателни, подчерта генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Унгария определи действията си като адекватна реакция на щурма на бежанците, като допълни, че сред задържаните след сблъсъците с полицията 29 души има и терорист, без да съобщава повече подробности.

Унгарското правителство получи критики и от страна на Белград. Сръбският премиер Александър Вучич обяви, че няма да позволи на никого да ги унижава.

Призоваваме ЕС да реагира и да накара своите членове да спазват европейските ценности. Ако ЕС не реагира. Ще намерим начин да опазим както нашите граници, така и европейските ценности, коментира Вучич.

След неуспешния опит да влязат в Унгария имигрантите са се насочили към Хърватия. Според местните власти 5650 души са преминали сръбско-хърватската граница от вчера.

Във вторник Хърватия обяви, че няма да спира бежанците по пътя им за Западна Европа, за да намали напрежението по границата между Сърбия и Унгария.

След увеличаването на потока на бежанците през Хърватия обаче вътрешният министър на страната обяви, че все пак ще се вземат мерки за затягане на контрола по границата.

Хърватският премиер Зоран Миланович подчерта, че имигрантите в момента са настанявани в центрове близо до Загреб.

След среща с австрийския си колега той посочи, че Австрия е по-голяма и има възможност да вземе повече имигранти. Тя обаче има също своите лимити. Ако броят на имигрантите продължи да се увеличава, не знам дали ще можем да регистрираме всички, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2015 в 21:25

По времето на дугаря Адолф никой не смееше да влиза неканен в Германия

18.09 2015 в 21:25

По времето на дугаря Адолф никой не смееше да влиза неканен в Германия

17.09 2015 в 19:53

ООН като толкова е заинтередувано ьащо ненаправи така че да спрат войната за тая згам това и се полага

17.09 2015 в 17:01

Подкрепям унгарците! Който иска да си натъпква страната с терористи, защото никой не може да ме убеди, че терористи няма сред тези икономически емигранти, нямат документи и то съвсем умишлено!

17.09 2015 в 16:29

На "Бан Ки-мун" някой да му преведе днешната статия на Фенерски или да му покаже как са си хвърляли децата през оградата

17.09 2015 в 16:26

ООнееее!!!Папачи...

17.09 2015 в 15:55

скоро може да бъде в ръцете на Бокова :)

17.09 2015 в 15:14

ООН е в ръцете на САЩ...

17.09 2015 в 14:46

Моля, някой да ми отговори, кой точно преследва тези хора в Сърбия, в Македония, в Гърция или в Турция и какво точно правят на Унгарската граница. Бежанци са при преминаването на Сирийската граница, при следващата граница са престъпници и нямат права на бежанци.

17.09 2015 в 14:40

Да не е имало геноцид? ООН няма право да се меси. Унгария има пълното право да си пази границата. Не може да се нахлува в чужда страна и да се хвърлят камъни по служителите!