Пращаме 1000 военни на границата до петък

МВР не признава официално, че това се налага заради засилен миграционен натиск

Юлиан Христов 17 септември 2015 в 10:34 10554 12

Георги Костов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Георги Костов, главен секретар на МВР

До 1000 военнослужещи ще бъдат изпратени да пазят границата на България с Турция до края на седмицата заради наплива на мигранти.

Това обяви пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов на извънредна пресконференция.

По думите на му тази сутрин от премиера е утвърден план, който предвижда поетапното разполагане на военни по цялата граница с Турция. „Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция“, обясни главният секретар на МВР.

Охраната на държавната граница ще се осъществява от смесени съвместни патрули от военни и полицаи.

От МВР официално не потвърждават дали в последните дни има засилване на натиска по границата, а до вчера нищо не налагаше засилване на охраната по граничната бразда. По данни на ведомството обаче за изминалото денонощие от границата са върнати 660 души, които са искали да преминат през оградата. В сравнение с данните денонощие преди това, увеличение на искащите да минат е три пъти, което красноречиво говори за засилване на натиска. 

Видно е и увеличението на каналджиите. Само за първите 9 месеца на годината задържаните и предадени на съд за каналджийство са със 70% повече, в сравнение с цялата предходна година. Осъдените за каналджийство са 283 души.

МВР мотивира задействането на плана с необходимостта от „отговор на усложнената обстановка“ по отношение на миграцията в Европейския съюз. „Нашите действия в никакъв случай не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от турска страна. Турските партньори са изключително коректни по отношение на справяне с миграционния натиск към ЕС. Нашите действия следва да бъдат тълкувани единствено и само като действия на подкрепа към колегите от турска страна в усилията им за справяне с миграционния натиск“, обясни Костов.

Към момента положението в Одрин, където имаше близо 4000 мигранти, е овладяно от властите в Турция.

"Имаме сили да се справим с миграционния натиск и фактът, че маршрутът през България не е предпочитан от мигрантите, а той е естествен път за тях, ясно говори за нашите действия", обясни главният секретар на МВР. По думите му натискът по границата винаги е бил сериозен.

Анализът на МВР показва, че държавата има сили да се противопостави на неконтролируемо и незаконно проникване през държавната граница, каквото беше наблюдавано в Унгария през последното денонощие. По думите на Костов положенито на границата е „благоприятно“, защото там има „насищане с полицейски сили“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!