ООН: Мианмар иска изселване на малцинството рохингя

OFFNews 24 ноември 2016 в 16:34 5936 1

Мианмар иска мюсюлманското малцинство рохингя да бъде изселено от територията на държавата, съобщи Джон Маккисик от агенцията за бежанците на ООН, цитиран от Би Би Си. 

Малцинството рохингя се състои от около 1 млн. души. Жителите на Мианмар ги възприемат като нелегални мигранти от Бангладеш. 

Според наблюдатели от ООН военни са започнали масови убийства на деца и възрастни от малцинството, изнасилване на жените и изгаряне на домовете им, след като 9 граничари са били убити на 9 октомври. 

Това принуждава рохингя да бягат в съседния Бангладеш. 

Външното министерство на Бангладеш потвърди, че хиляди рохингя са влезли като бежанци в страната и хиляди се събират на границата. 

Правителството на Мианмар е критикувано за това, че насърчава атаките срещу малцинството и отказва на рохингя помощ и подкрепа.

Правителството на Мианмар отрече информацията, а правителственият говорител подчерта, че управляващите са "много, много разочаровани" от тези обвинения. 

Властимащите обявиха, че рохингя сами палят домовете си. Би Би Си уточнява, че няма достъп до щата, за да потвърди или отрече обвиненията на двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови