Демократи триумфираха в изборите в Мианмар, но ще управляват трудно

OFFNews 09 ноември 2015 в 14:47 2885 2

Су Чи

Снимка Ройтерс

Аун Сан Су Чи, лидер на Националната лига за демокрация в Мианмар.

Демократичната опозиция в Мианмар убедително спечели проведените в неделя първи свободни избори в страната от четвърт век насам, предаде Ройтерс. Но това още не гарантира повече демокрация и стабилност в страната в Югоизточна Азия, известна по-рано като Бирма.

Управлявалият досега Съюз за солидарност и развитие, партия произлязла от военната хунта, държала 20 години властта, призна днес поражението си. „Ние загубихме“ е казал пред агенцията негов лидер.

Националната лига за демокрация е победила във всичките 12 големи избирателни района. За нея са подадени над 70% от преброените до момента гласове – предостатъчно за сформиране на самостоятелно правителство.

Този успех е и голяма лична победа за 70-годишната Аун Сан Су Чи, лидерка на НЛД, водила упорита политическа борба против военните, управлявали страната от 1988 до 2010 г. През 1990 г. партията ѝ печели и избори. Те обаче не са признати и Аун Сан Су Чи е подложена на преследвания, и прекарва повечето време от тогава досега под домашен арест и малко в затвора.

През 1991 г. спечелилата световни симпатии жена е удостоена с Нобелова награда за мир.

Въпреки убедителната победа на демократите не е съвсем ясно как ще се развият събитията в бедната страна с население 56 милиона души.

Конституцията, правена по мярка за военните, гарантира една четвърт от местата в парламента за назначавани представители на въоръжените сили. Армията има и гарантирани постове в правителството, и контролира групировки, които й дават и силни позиции в икономиката.

Освен това Су Чи не може да поеме президентството на страната, тъй като същата конституция не допуска до поста човек, който има „чуждестранни“ деца. А тя е майка на двама сина от съпруга си англичанин, починал от рак през 1999 г. (Неговата смърт също е използвана от военните за тормоз над Су Чи. )

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!