Окупаторите пренебрегнаха украинския ултиматум, Русия струпа 40-хилядна войска на границата

OFFNews 14 април 2014 в 08:00 5180 26

Снимка Reuters

Проруските военни пренебрегнаха ултиматума на украинския временен президент и отказаха да освободят окупираните от тях сгради в Източна Украйна до изтичането на крайния срок, предаде Би Би Си.

Вчера Александър Турчинов заплаши с военни действия, наречени от него "антитерористична операция", ако окупаторите не освободят правителствените сгради до 6 ч. (GMT) в понеделник.

От своя страна, Москва предупреди Киев да не пристъпва към действие.

В отговор на специална сесия на ООН руският посланик Виталий Чуркин призова Киев да "започне честен диалог". Той заяви, че настоящите власти в Украйна са "самообявило се правителство" с членове неонацисти.

Украинският посланик в ООН Юрий Сергеев обяви, че Москва е създала изкуствено криза в Източна Украйна.

В същото време сателитни снимки показват, че между 35 000 и 40 000 руски войски са разположени на границата с Украйна, въоръжени с бойни самолети и танкове, обяви посланикът на Великобритания в ООН Марк Лиъл Грант на спешна среща на Съвета на ООН във връзка с ескалацията на кризата в Украйна, съобщи британският в. The Tepegraph.

През изминалата нощ някои части на руската армия, разположени в районите в близост до границата с Украйна, са били приведени в състояние на пълна бойна готовност, предаде УНН.

„Освен това, ние регистрирахме увеличаване на числеността на руските части, които по-рано бяха концентрирани по източните граници на Украйна”, написа Тимчук, който е ръководител на Центъра за военнополитически изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!