Огнище на коронавирус в подножието на Еверест, най-малко 100 катерачи са заразени

OFFNews Последна промяна на 23 май 2021 в 10:06 2765 0

Огнище на коронавируса в подножието на Еверест е довело до заразяването на най-малко 100 катерачи и помощен персонал, каза експерт по планинско катерене, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това са първите обобщаващи данни на фона на официалното отричане от страна на Непал, че инфекцията се е разпространила до най-високия връх в света, отбелязва агенцията.

Австриецът Лукас Фюртенбах, който миналата седмица стана първият известен катерач, отменил експедицията си на Еверест заради страхове от коронавируса, каза, че един от неговите водачи и шест непалски шерпи са дали положителни проби.

"Смятам, че с всички тези потвърдени случаи, за които сега знаем, потвърдени от пилоти спасители, от застрахователи, лекари, водачи на експедиции, има положителни тестове, тъй че можем да го докажем", каза катерачът пред АП в непалската столица Катманду.

"Имаме най-малко 100 души с положителни проби за COVID-19 в базовия лагер, а истинските числа на заразените може да са някъде между 150 и 200 души", допълни той.

Непалските власти отричат да има каквито и да е случаи на коронавирус сред катерачите и помощния персонал в базовите лагери в подножието на Хималаите. Миналата година изкачванията бяха преустановени заради пандемията, отбелязва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови