Одре Азуле беше утвърдена на поста генерален директор на ЮНЕСКО

OFFNews 10 ноември 2017 в 15:08 3056 0

Одре Азуле беше утвърдена на поста генерален директор на ЮНЕСКО

Бившата министърка на културата на Франция Одре Азуле беше утвърдена за генерален директор на ЮНЕСКО от Генералната конференция на организацията, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Тя е втората жена след Ирина Бокова, която ще оглави Организацията за образование, наука и култура на ООН.

За Азуле гласуваха 131 от участниците в сесията на Генералната конференция, 19 бяха против.

За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е избран за втори път на длъжността генерален директор. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

В годините постът е бил заеман от представители на Великобритания, Италия, САЩ, Япония и други страни.
Първоначално кандидатите за поста бяха от девет страни, като още преди първия тур на гласуването Гватемала и Ирак се отказаха от участие. В хода на следващите турове отпаднаха представителите на Азербайджан, Виетнам, Китай и Ливан. Преди днешния, финален кръг отпадна кандидатът на Египет.

Одре Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Нейният баща Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.

През 2014 г. Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 - 2017 г. беше министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!