Обаждане от Киев. Зеленски разговаря по телефона със Си Дзинпин

OFFNews 26 април 2023 в 15:36 2471 1

Снимка Getty Images

МВнР на Китай твърди, че Зеленски се е обадил на Си.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на Китайската народна република Си Дзинпин са провели в сряда телефонен разговор, съобщи в профила си в Туитър украинският лидер.

„Имах дълъг и съдържателен телефонен разговор с президента на Китай Си Дзинпин. Вярвам, че това обаждане, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък за развитието на нашите двустранни отношения“, написа Зеленски. По-рано днес украинският президент издаде указ, с който назначава бившия министър на стратегическите отрасли на промишлеността Павел Рябкин за извънреден и пълномощен посланик на Украйна в КНР.

Според китайските държавни медии разговорът е засягал двустранните отношения между Пекин и Киев. Си е обявил, че специален пратеник на Китай ще посети Украйна, за да разговаря за начините за разрешаване на „конфликта с Русия“, съобщава Ройтерс. Информацията на самия Зеленски е лаконична и не съдържа на практика никакви подробности за съдържанието на разговора му със Си.

Говорителката на Министерството на външните работи на КНР Хуа Чунин обяви, че разговорът в сряда се е състоял по инициатива на Киев. „Си Дзинпин току що проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски по инициатива на украинската страна“, написа Хуа в туит на руски език. Преди това за осъществения контакт обяви и държавната телевизия. Това е първият разговор на двамата лидери от началото на войната в Украйна, започнала с руското нахлуване в страната. До този момент двамата са се срещали само веднъж – през 2021 година.

Според агенция „Синхуа“ в хода на разговора в сряда Си Дзинпин е отбелязал, че диалогът и преговорите са единственият път за регулиране на конфликта в Украйна, а също така посочил, че в една ядрена война не може да има победител.

Говорителката на МВнР потвърди, че Китай ще изпрати специален представител в Украйна „и други страни“ за обсъждане на уреждането на кризата. Тя добави също, че Пекин е предоставил на Киев няколко партиди хуманитарна помощ и ще продължи да оказва хуманитарна подкрепа в рамките на възможностите си.

„Китай е последователен и ясен в готовността си да развива двустранните отношения с Украйна“, заяви още Хуа Чунин.
От 20 до 22 март Си Дзинпин посети официално Москва за срещи с Владимир Путин, а на 29 украинският президент Володимир Зеленски го покани да посети и Украйна.

Разговорът Зеленски-Си предизвиква любопитство и предположения в Москва. Според депутата от Държавната Дума Дмитрий Новиков, цитиран от Лента.ру, двамата е възможно да са обсъждали китайския мирен план за Украйна. „Знаейки как е построена китайската дипломация, аз съм сигурен, че Си Дзинпин е обяснил на Зеленски своите подходи към формирането на съвременната международна политика и в частност вижданията си за уреждането на украинската криза“, смята депутатът.

Опозиционно настроени китайци, живеещи в чужбина също коментират разговора, като публикуват списък с 43 акта на агресия, извършени срещу Русия и СССР срещу други страни. В този списък на четири пъти през 1929, 1949, 1950 и 1969 година фигурира Китай. „Китай би трябвало да знае позицията на Украйна по-добре от всеки друг. Колко още века на унижение китайският народ ще бъде принуден да изтърпи? Пекинският договор е наложен на Китай през 1858 г. и Русия все още окупира откраднатите китайски земи“, пишат китайски потребители в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

26.04 2023 в 17:25

Може би на боядисания Император Си му е светнало на Императорската кратуна, че е попрекалил с прегърдките с Путлер и че империйката му е прекалено зависима от политическите и икономически отношения с богатия Запад, та сега се прави на маймуна, опитвайки се да симулира балансиран подход!?

Той така или иначе ще купува суровини и енергоносители от блядовете на безценица и то на разсрочено плащане, та сега си играе на демократ/балансьор... Комунистическо изчадие!
 
X

Да помогнем на украинските деца!