Ново силно земетресение в Турция, вчерашното отне живота на един и рани 18 души

OFFNews 15 юни 2020 в 10:30 3275 0

Снимка Европейски средиземноморски сеизмологичен център

Ново силно земетресение стана в Турция преди минути след вчерашния трус.

То е с магнитуд 5.5 по Рихтер, отново е с епицентър в Източна Турция. Станало е в 9:51 ч. българско време на дълбочина 5 км.

Най-близкото населено място до епицентъра е Йедису - град в провинция Бингьол, където беше и вчерашното земетресение с магнитуд 5.9 по Рихтер. Трусът е ударил на 20 км югоизточно от Йедису, на 56 км североизточното от Бингьол и на 335 км западно от арменската столица Ереван.

Няма данни за жертви и разрушения.

При вчерашния силен трус е загинал един човек, а други 18 са били ранени, съобщава БНР. Жертвата е пазач в срутила се постройка за дежурства на жандармерията. Други двама са били извадени леко ранени изпод руините, съобщи по-рано вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

Щети има по общо 14 къщи и 9 стопански постройки. Те са в най-близкото село до епицентъра. Повечето са кирпичени къщи без солидни основи и бетонна арматура на бедни местни жители. Днес председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък предупреди хората да не влизат в кирпичени къщи, защото има риск да се срутят.

Оценката на щетите ще бъде завършена до 3 дни, съобщи вицепрезидентът Фуад Октай, който се намира в района на бедствието. Там са и около 800 души от различни спешни и спасителни служби. Изпратени са и 90 машини, почти 1500 палатки, 3600 легла и почти 5000 одеяла.

Земетресението бе усетено не само в Бингьол, а в още поне 10 области, сред които Ерзурум, Трабзон и Диарбекир. То бе последвано от още около 50 вторични труса, два от които бяха с магнитуд над 4.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови