Нови експлозии и пожари, масова евакуация в Китай

OFFNews 15 август 2015 в 10:15 6805 4

Снимка Shen Bohan—Xinhua Press/Corbis

Въоръжени полицаи евакуират цялото население в радиус от 3 км от района на Тянцин, Китай, след нови 7 или 8 експлозии в събота на мястото, където в нощта на 13 август избухнаха огромни взривове, предават световните агенции.

Новите експлозии са започнали в събота в 11.40 ч. местно време. Те са се чули от три различни места. Разгорелият се огън е изпълнил въздуха с гъст черен дим, предава информационната агенция Xinhua. Няколко автомобила, паркирани в близък парк, са се взривили.

Полицията забрани достъпа на хора до мястото.

Евакуираните са настанени временно в сградата на близко училище. Бездомните хора, които обитават района, също са преместени там заради опасенията, че силно токсичният натриев цианид може да доведе до повече жертви. По последни данни от органите на реда загиналите при взрива в четвъртък са най-малко 85, над 700 са ранени, хиляди са бездомни.

По време на пресконференция представителите на медиите са били заключени в залата, в която са се опитвали да нахлуят близки на изчезнали хора, крещейки, че искат информация за близките си, предава AP. Хора твърдят, че от списъците със загиналите липсват имена на полицаи, а в същото време "цял полицейски участък е изчезнал".

Сред тях има и много младежи.

"Те са само на 18, 19, 20 години - те са още деца", сподели жена, търсеща информация.

Част от загиналите пожарникари вече са идентифицирани. Най-младият от тях е на 21 г.

Вчера се смяташе, че огънят е напълно изгасен, но гражданите остават притеснени заради голямото замърсяване, тъй като в зоната на зривовете в складове в града е бил открит цианид и други силно токсични химикали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови