50 жертви, 40 изчезнали и 700 ранени от "химическата бомба" в Китай (снимки и видео)

OFFNews 13 август 2015 в 07:37 23867 3

Снимка Синхуа

Жертвите на двете мощни експлозии в Китай се увеличиха. Починалите са вече 50 души, 12 от тях са пожарникари, съобщи агенция "Синхуа". 40 души са обявени за изчезнали, 18 от тях са пожарникари. Стотици са ранени. Според официалните данни, цитирани от Reuters, ранените са 520, 60 от тях - сериозно.

Държавната китайска медия медия обяви, че мощните взривове от нощта на 13 август в северния пристанищен град Тянцзин са станали в помещения, пълни с "опасни химически вещества и товари" на пристанището. По този повод Reuters излезе със заглавието "Това атомна бомба ли е?".

Снимки и видео кадри от експлозията, чиято взривна вълна бе усетена на километри от мястото, и последвалия пожар показват пламъците, които осветяват небето. Съобщава се за рухнали сгради и стотици унищожени автомобили.

Болниците са препълнени с пострадали.

Председателят на Китайската народна република и генерален секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин призова да се вложат всички усилия, за да бъдат спасени пострадалите и да бъде овладян пожарът.

Над 1000 пожарникари с над 140 пожарни автомобила се бориха със стихията.


При извършена проверка от Администрацията за морска безопасност през 2013 г. са открити нарушения на Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics, собственик на взривилия се склад. Проверени са били 4325 контейнера на фирмата, която държи 46 хил. квадратни метра от пристанището и съхранява опасни материали, като 5 от тях не отговаряли на стандартите за съхранение.

Общо 14 000 контейнера на 5 компании са минали инспекция и при 29 от тях са отчетени нарушения, основно при означаване на съдържанието им. 

Според доклад на местните власти съоръжението е било изградено с цел съхраняване на опасни химикали, включително натриев цианид, който е изключително опасен, а също така химикали като натриев нитрат и калиев нитрат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!