Нова оставка в лицето на Тереза Мей: Борис Джонсън си отива

OFFNews 09 юли 2018 в 17:54 5018 2

Снимка PA

Политическата криза във Великобритания се задълбочава. Нова оставка хвърли ключов министър в британското правителство в рамките само на 24 часа.

След министъра за Брекзит си отива и външният министър Борис Джонсън. И неговата оставка, както и тази на Дейвид Дейвис - който дори не дочака първия работен ден, а напусна в неделя - бе приета от министър-председателя Тереза Мей.

И двете оставки изразяват несъгласие срещу едно: преговорната стратегия на страната за излизането ѝ от Европейския съюз.

"Днес следобед премиерът прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Приемникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му", се казва в изявление на канцеларията на Мей.

"Мечтата на Брекзит умира"

Брекзит трябва да е възможност и надежда. Възможност да правим нещата другояче, да сме по-гъвкави и динамични и да извлечем максимума от особените предимства на Великобритания в една отворена, обърната навън глобална икономика. Тази мечта умира, задушена от ненужна неувереност в собствените ни сили, написа в изявление по повод оставката си Борис Джонсън.

Сега се насочваме към статут на колония и за мнозина ще е трудно да видят икономическа или политическа полза от това споразумение, твърди той.

Сега правителството ще запее нова песен. Работата е там, че упражнявах думите през уикенда и мисля, че те засядат в гърлото, добавя Джонсън.

Оставката му дойде малко преди Тереза Мей да се изправи пред парламента и да говори за новия план за Брекзит.

Има риск Великобритания да напусне ЕС без споразумение

Пред депутатите днес тя заяви, че правителството трябва да е готово за всички възможни сценарии за излизането на Обединеното кралство от ЕС, но преходният период от март 2019 г. до декември 2020 г. няма да бъде удължаван. Няма да има и втори референдум за Брекзит.

Мей разкритикува ЕС, че трябва да разгледа по-бързо и задълбочено новата й преговорна стратегия за Брекзит, тъй като има риск Обединеното кралство да напусне блока без споразумение.

Мей предлага свободни търговски зони за Великобритания и ЕС. Предвижда се обаче след напускането Европейският съд да няма има юрисдикция в Обединеното кралство.

Пред депутатите Мей обяви, че всички подробности около преговорната стратегия на правителството ще бъдат публикувани в четвъртък в т.нар. "Бяла книга" за Брекзит.

Британският финансов министър Филип Хамънд каза днес, че дава пълната си подкрепа за плана на Мей, защото той поставя "най-напред работните места и защитава благоденствието на страната".

Реакцията от Брюксел: Проблемът няма да се реши с оставки

Предизвиканата от Брекзит бъркотия е проблем, който няма да изчезне с политически напускания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод оставките на британските министри.

Политиците идват и си отиват, но проблемите, които те са създали за народа си, остават. А предизвиканата от Брекзит бъркотия е най-големият проблем в историята на отношенията между ЕС и Великобритания, заяви Туск в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

09.07 2018 в 18:07

Британия отива в г**за!

Добре, че Русия им даде шанс на тия двама суяци, да цоцнат малко от държавната канелка. Ще им е за последно. Ама да не прецакат брекзита, че току неволно ще набарат шишенце с невротоксин.
 
X

Да помогнем на украинските деца!