​Британският министър за Брекзит подаде оставка

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2018 в 07:47 1643 0

​Британският министър за Брекзит подаде оставка

Във Великобритания министърът за Брекзит и ръководител на екипа в преговорите с ЕС Дейвид Дейвис подаде оставка, съобщава БНР. Това става само дни след като кабинетът на премиера Тереза Мей подкрепи плана ѝ за бъдещите отношения с ЕС въпреки недоволството на "брекзитиърите", че е в посока на "мек Брекзит".

Дейвид Дейвис беше назначен на специално разкрития пост във връзка с Брекзит през 2016 година.

Депутатът от Консервативната партия и негов съмишленик на идеята за "твърд Брекзит" Питър Боун заяви, че Дейвид Дейвис е постъпил правилно и допълни, че "предложенията на премиера за Брекзит, които отговарят само на името, са неприемливи".

Може би най-заклетият привърженик на "твърдия Брекзит" Джейкъб Рийс-Мог коментира оставката на Дейвис по следния начин: "Това повдига най-важния въпрос за идеите на премиера. Ако министърът за Брекзит не може да ги подкрепи, това едва ли са добри предложения".

Председателят на опозиционната Лейбъристка партия Иън Лавъри коментира, че е "настъпил пълен хаос и Тереза Мей е останала без никакъв авторитет". А съпартийката му Мери Грей отбеляза: "Дейвис дори не удостои с внимание премиера да си подаде оставката през деня. Битката за лидерския пост сега е неизбежна".

Дейвис още не е правил изявление, но приближени на министъра казват, че той е "поставил страната пред партията". Политическите наблюдатели на Острова допускат, че и други могат да последват примера на Дейвид Дейвис. Така и стана - оставка подаде и заместникът на Дейвид Дейвис – Стив Бейкър.

Оставката на Дейвис идва в момент, когато Тереза Мей се подготвя за обсъждане днес в Камарата на общините, а по-късно и пред нейните депутати в парламента, на плановете й за Брекзит. При така създалата се обстановка може да бъде внесено искане за избор на нов партиен лидер, като за процедурата е необходимо съгласието на 48 депутати.

Големият въпрос сега е дали други министри евроскептици от калибъра на Борис Джонсън ще последват примера на Дейвид Дейвис.

Премиерът Тереза Мей отговори на писмото с оставката на Дейвид Дейвис като посочи, че съжалява да чуе за нея след като постигнат такъв напредък по пътя на "плавен и успешен Брекзит" и само 8 месеца преди излизането от ЕС.