Нова Каледония въведе полицейски час заради безредици и насилие

OFFNews 14 май 2024 в 11:42 2142 0

Публикация за безредиците

Снимка Екранна снимка

Местни медии съобщават за безредиците

Френският тихоокеански остров Нова Каледония въвежда полицейски час след ден на насилствени протести срещу конституционната промяна, предадоха световните агенции. Промените засягат избирателните права.

На територията на столицата Нумея бяха подпалени автокъщи и разграбени супермаркети, аптеки, магазини и др.

Промените в конституцията засягат избирателните права

Съобщава се за много ранени полицейски служители и за 36 арестувани.

„Върховният комисар осъжда по най-категоричен начин тези актове на насилие, които представляват сериозни нападения срещу хора и имущество“, заявиха местните власти и мобилизираха силите за вътрешна сигурност и гражданска сигурност.

Правителството на Нова Каледония призова за „разум и спокойствие“ и "чувство за отговорност“.

Протестите, които продължават от седмици, бяха организирани от Координационния комитет за действия в подкрепа на независимостта в отговор на плановете на Франция да разшири правото на глас в местните избори, така че да включва френски граждани, които са живели на острова повече от десет години.

На този ход, който трябва да бъде обсъден във френския парламент във вторник, категорично се противопоставят лидерите на местното население канак, които виждат в него опит за допълнително намаляване на тяхното влияние.

Уебсайтът Les Nouvelles Calédoniennes съобщава, че главните пътища към Нумеа са блокирани от пожари и се чуват изстрели. 

В споразумението от Нумеа от 1998 г. Франция пое ангажимент постепенно да предостави повече политическа власт на тихоокеанската островна територия с население от близо 300 000 души.

По силата на споразумението Нова Каледония проведе три референдума относно връзките си с Франция, като всички те отхвърлиха независимостта.

Подкрепящите независимостта коренни жители канаки отхвърлиха резултата от последния референдум, проведен през декември 2021 г., който те бойкотираха поради пандемията от COVID-19.

Iзбирателните списъци на Нова Каледония не са актуализирани от 1998 г. насам, което означава, че жителите на острова, които са пристигнали от континентална Франция или от друго място през последните 25 години, нямат право да участват в провинциалните избори.

Френското правителство определи като „абсурдно“ изключването на всеки пети човек от избирателните списъци, докато сепаратистите се опасяват, че разширяването на избирателните списъци ще облагодетелства про-френските политици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието