Нов удар за икономиката на Испания

18 май 2012 в 09:24 1391 0

moodys-epa
moodys-epa

Рецесията нанесе нов удар на икономиката на Испания. Международната агенция Moody's понижи оценките на 4 автономни области на Испания, сред които Каталуния и Андалусия, заради неизпълнени ангажименти за намаляване на бюджетния дефицит през 2011 година, предаде Франс прес.

С една степен е понижен рейтингът на Каталония и Естремадура и с две степени - на Андалусия и Мурсия.

Рейтингът на 16 испански банки също беше понижен от Moody's. Причините са рецесията, кризата на имотния пазар и безработицата, както и намаленото доверие на кредиторите към държавата, включително и заради намалената й способност да помага на финансово нестабилни банки.

Агенцията ги разпределя в три групи като в първата са останали само двете най-големи - Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Новата оценка за тях е А3 с негативна перспектива. Във втората са банки с рейтинг baa3 и нагоре, а в третата - с оценка ba1 и надолу.

Сред мотивите са и бързото влошаване на качеството на активите, причинено от увеличаването на лошите кредити, както и ограниченият достъп до кредитните пазари.

Акциите на най-голямата испанска банка „Баника“ продължават да потъват – те се обезцениха с 30% на мадридската борса. Спадът идва след огласяване на информацията, че от нея са били изтеглени 1 милиард долара. След опровержението цената на акциите отново се покачи и така общият спад е 13%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови