Норвегия ще преразгледа случаи на отнети деца след скандал с един от психолозите в системата

OFFNews 27 септември 2018 в 12:00 6585 0

Норвегия ще преразгледа серия от противоречиви случаи на отнети от семействата им деца след скандал с експерт от системата, на чийто компютър са били намерени хиляди снимки с детска порнография, съобщава Би Би си.

Критериите на социалната служба Барневарн за извеждане на деца от домовете им и настаняване при приемни семейства предизвикват широк отзвук в страната и по света. Няколко такива случая с отнети деца от български емигранти нашумяха и у нас след репортаж на Би Ти Ви.

Поводът да се повдигне отново въпросът за това доколко обективни са тези решение е психиатър, работил години наред за Барневарн. Неговото мнение е било ключово при финалното решение за извеждане на децата. След скандала с порнографското съдържание, открито на компютъра му, той получава две години затвор. присъдата е произнесена през април 2018 от съда в Осло. След разследване на Би Би Си всички негови решения ще бъдат преразгледани.

Вече има и примери с отменени решения, счетени за неправилни. Британската обществена медия цитира случай на семейство с четири деца, двете по-малки от които са пратени при приемни родители. След преразглеждане на казуса четирите деца отново заживяват при родителите си.

56-годишният психиатър е признал, че сам е свалил над 200 000 снимки и около 50 000 клипа детска порнография през последните 20 години. Той обаче обжалва присъдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!