Само за 2 години 10 българчета са отнети от родителите си в Норвегия

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2018 в 11:19 19122 2

Отнемат ли се наистина деца от родителите си в Норвегия заради незначителни причини – за това че плачат, че не си мият зъбите, че имат дупка на панталона или малки синини по тялото? А може би твърденията на нашите сънародници за мащаба на този проблем са силно преувеличени?

Тв разследване на Мария Цънцарова показа българи, които са избягали от скандинавската държава, защото са се страхували да не загубят децата си.

„Норвегия има една добре развита система за защита на децата – струва ни се страшно, когато сме в обувките на родителя. В тази система е центрирана върху детето, у нас центърът е върху семейството”, коментира Елка Налбантова от Национална мрежа за децата пред бТВ.

По думите й има шест висящи дела в Съда за правата на човек по подобни казуси в Норвегия и едно спечелено, но съдът казва, че норвежката система за закрила на децата е добра. Същата е и оценката на УНИЦЕФ.

Консулът ни в Норвегия Николай Цонев напомни, че норвежкото общество има свои норми на поведение и те се различават от българските. Според него като цяло българите в Норвегия нямат проблем нито с местните хора, нито със законите.

Цонев е запознат с 10 случая за последните две години на отнети деца от български семейства, три са потърсили консулска защита, но все още няма решение по тях.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

2

Beny Hill

03.06 2018 в 15:52

Основният въпрос е доколко, наистина, са българчета отнетите деца или са просещи циганета?!

1109

1

Azarael

03.06 2018 в 11:50

Много добре са го измислили норвежците да се справят с
тази напаст от тюфлеци и безделници стичащи се от цял
свят към тях, като страна с по-висок жизнен стандарт
от . . .Швейцария !