"Нормандската четворка" с нов опит за мир в Украйна

OFFNews 17 февруари 2015 в 11:09 6069 3

Лидерите на страните от т. нар. "нормандска четворка" обсъдиха по телефона комплекс мерки за мирно уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Президентите на Русия, Украйна и Франция - Владимир Путин, Петро Порошенко и Франсоа Оланд, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел, са засегнали по-конкретно въпроси, отнасящи се до режима на прекратяване на огъня, изтеглянето на тежките оръжия от страните в конфликта, а също и ситуацията около град Дебалцево.

Отделно от това украинският президент обсъди по телефона конфликта и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Порошенко отново е получил уверения, че САЩ подкрепят страната му.

Вчера украинската армия и сепаратистите си размениха взаимни обвинения в нарушаване на примирието. От изказванията стана ясно, че изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия на практика няма да започне скоро.

Контактната група за регулиране на положението в Югоизточна Украйна ще проведе видеоконференция. Ще участват и представители на проруските сепаратисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови