Боевете в Украйна продължават, външният им министър идва в София

OFFNews 16 февруари 2015 в 07:51 5635 8

Боеве в Източна Украйна имаше и тази нощ, въпреки примирието. Сепаратистите подновиха атаката срещу град Дебалцево, държан от украинците.

Международните наблюдатели, които според споразумението от Минск трябва да наблюдават спазването на примирието, не бяха допуснати в Дебалцево от сепаратистите. Кремъл отказа да коментира събитията.

САЩ призоваха Русия да упражни контрол върху сепаратистите.

В България днес пристига външният министър на страната - Павло Климкин. Той идва в България по покана на външния министър Данаил Митов. Тема на разговорите ще бъде ситуацията в Украйна и съдбата на нашите сънародници там.

В Украйна живеят над половин милион българи. През последните седмици в района напреженито нарастна. Голяма част от сънародниците ни отказаха да бъдат мобилизирани. Има данни и за загинали етнически българи, които са участвали в сраженията в Източна Украйна.

Преди дни българското правителство обеща хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна както и облекчени услуги по издаването на визи. В рамките на визитата Павло Климкин ще се срещне и с министъра на културата Вежди Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!