Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Координационен център ще помага на българите в Украйна

Ивайло Анев 16 февруари 2015 в 21:35 3226 1

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе.

Специален координационен център ще оказва помощ и подкрепа на българите в Украйна и ще съдейства за изпращането на хуманитарна помощ.

Това каза пред Радио „Фокус” председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе.

Той уточни, че центърът ще създаде необходимата организация за взаимодействие между институциите. Българите, които са в Украйна, могат да получат консултация, разяснения и подкрепа.

"Този координационен център ще има тесни връзки с Министерския съвет и информацията ще бъде изпращана до различните министерства, за да се намери решение на проблемите на сънародниците ни", уточни Киссе. Той допълни, че Българският червен кръст ще съдейства на този център.

Разработен е план за действие за предоставяне на хуманитарната помощ и какво точно ще е необходимо на българите в Украйна. Киссе уточни, че в момента има нужда от хранителни продукти, медикаменти и дрехи.

На среща с представители на БЧК е уточнено хуманитарната помощ от България да съдържа именно тези продукти. В отговор на въпрос за непропорционалност при мобилизацията спрямо етнически българи, Киссе коментира, че липсва разяснителна кампания при провеждането на мобилизацията.

"Това създава допълнително напрежение сред хората там", каза още Антон Кисее. По думите му не само българите в Украйна, но и всички украинци не искат да бъдат мобилизарани в армията и да участват във военните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови