"Ню Йорк Таймс" грабна 4 награди "Пулицър"

Борислава Бибиновска 16 април 2013 в 15:28 2124 0

"Ню Йорк Таймс" грабна 4 награди "Пулицър". Снимка: Уикипедия

Американският всекидневник "Ню Йорк Таймс" получи цели четири награди "Пулицър" за журналистика.

Медията взе приза за международна журналистика. В категорията бе отличен Дейвид Барбоса за репортажа си, който разкрива, че семейството на китайския премиер Уън Дзябаое е натрупало богатство от 2,7 милиарда долара.

"Ню Йорк Таймс" спечели и наградата за разследваща журналистика за случая за неправомерните действия на корпорациите "Apple" и "Wal-Mart" в чужбина и масовото раздаване на подкупи в Мексико.

От същия вестник бе награден и Джон Бранч за материала му "Снеговалеж", който разказва за падналата лавина в планинската верига Каскадите.

Престижната маграда "Пилицър" бе присъдена и на вестник "Денвър пост" за отразяването на стрелбата в киносалон в Аурора, щата Колорадо миналото лято, при която бяха убити 12 души.

Вестник "Уол Стрийт Джърнъл" спечели награда за коментарите на Брет Стивънс за външната и вътрешната политика на САЩ.

"Пулицър" за новинарска фотография бе спечелен от агенция Асошиейтед прес за отразяването й на гражданската война в Сирия.

В категория белетристика победителят е американският писател Адам Джонсън за романа си "Откраднатият живот на сирака Юн До". Сюжетът на романа пресъздава историята на момче, което израства в сиропиталище в Северна Корея. 

Наградите "Пулицър" на Колумбийския университет се връчват в 21 категории за вестникарка и онлайн журналистика. Призовете носят името на издателя и журналиста Джоузеф Пулицър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови