Няма път назад. Какво казаха руските власти за бъдещето на окупираните региони на Украйна

Би Би Си 01 юни 2022 в 17:00 6244 4

референдуми

Снимка ЕПА

Руски войници развяват руското знаме над завзетата административна сграда в Светлодар.

Жителите на Херсонска и Запорожка област, както и на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, ще вземат решение за присъединяването на областите към Русия, заяви секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак.

"Решението трябва да бъде взето от самите жители и аз съм сигурен, че те ще го вземат", каза Турчак.

Като говори за териториите на ДНР и ЛНР, той заяви, че "никой не се съмнява, че те също могат да станат част от Русия".

Ръководителят на окупационната администрация на Запорожие Евгений Балицки пък каза, че този регион и други украински територии ще станат част от Русия със статут на федерален окръг.

"Надявам се, че ще бъдем федерален окръг на Руската федерация", обяви Балицки.

В началото на май назначените от Москва окупационни власти на Херсонска област се обърнаха към руския президент Владимир Путин с молба за присъединяване на областта към Русия.

Москва твърди, че референдумите за присъединяване към Русия могат да се проведат още тази година.

Владимир Путин, неговите служители и пропагандатори, както и различни руски депутати мотивираха решението за нахлуване в Украйна с необходимостта да се защити населението на Луганската и Донецката "народна република".

Какво казват руските власти за съдбата на ДНР и ЛНР преди и след войната?

Преди войната: признаване на независимостта

Вечерта на 21 февруари президентът Владимир Путин направи обръщение към руснаците за ситуацията в Украйна, след което подписа указ за признаване на независимостта на Луганската и Донецката "народна република". Това се случи, след като към него се обърнаха лидери на сепаратистите от Донбас.

На 22 февруари председателят на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД Леонид Калашников заяви, че Донецка и Луганска област ще бъдат признати от Русия в границите им. По-късно той посочи, че "споразумението не определя границите".

"В споразумението се говори за конкретни неща в областта на приятелството, сътрудничеството, сигурността и взаимопомощта. Всичко останало вече изобщо не е въпрос на Русия, а на ДНР и ЛНР, разбира се", заяви служителят пред информационната агенция Podyem. - Русия няма право да определя границите на други държави. Ние няма да определяме границата, нека страните, които са се обявили за държави, да го направят."

Ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет нарекоха инцидента нарушение на международното право и на териториалната цялост на Украйна. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг осъди решението на Русия и я обвини в нарушаване на споразуменията от Минск.

САЩ наложиха санкции срещу Донецката и Луганската народна република два дни преди началото на войната.

Вашингтон забрани на американските граждани да инвестират в икономиките на тези територии. Забранен бе и прекият или непрекият износ на всякакви стоки и технологии от тези територии, както и износът на стоки от САЩ за тях. Декретът също така дава възможност да се налагат санкции на всяко лице, което реши да работи или да сътрудничи на ДНР и ЛНР.

Март: първото посещение на Турчак и отложеният референдум

В началото на март в районите е относително спокойно: съобщава се, че ДНР е започнала да възстановява инфраструктурата в населените места на Телмановски и Новоазовски район, по-специално Павлопил, Талаковка, Новоселовка и Мирни.

На 10 март партията "Единна Русия" съобщи, че секретарят на нейния генерален съвет Андрей Турчак е посетил едно от населените места в ДНР с хуманитарна помощ.

Лидерът на ДНР Денис Пушилин (вляво) и Андрей Турчак, секретар на генералния съвет на "Единна Русия".

"Сега нещата ще бъдат различни. Сега най-важното е да живеем спокойно, най-важното е да възстановим икономиката. Да имаш работа, да възстановиш всички социални услуги. Няма път назад. Всеки трябва да го разбере. Не само да вярвате в него, но и да го усещате", каза той.

На 18 март руското министерство на отбраната съобщи, че група военнослужещи от ЛНР с огнева подкрепа от руски войски е "освободила" над 90% от територията на Луганска област.

Самопровъзгласилият се за ръководител на ЛНР Леонид Пасечник заяви в края на март, че подготовката за референдум за присъединяване към Русия не е в ход, но може да се случи.

Депутатът Андрей Клишас коментира пред РИА Новости евентуален референдум: "Луганската и Донецката народна република имат право да решат да станат част от Русия, ако това не противоречи на техните конституции, а Москва е признала техния суверенитет."

"Едва ли е необходимо да се занимаваме с подобни въпроси сега, когато съдбата се решава на фронта", отговори на въпроса за съдбата на референдума Леонид Калашников, ръководител на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците.

Април: стачка в Краматорск и изявления за посолствата на ДНР и ЛНР

В началото на април ръководителят на ДНР Денис Пушилин призова жителите на контролираните от Киев Краматорск и Славянск да напуснат градовете.

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин подкрепи идеята на лидерите на Луганската народна република за провеждане на трибунал за военни престъпления в Донбас.

Той заяви, че комитетът регистрира "всички престъпления, извършени от украинските въоръжени сили и националистически формации, срещу мирното население на Донбас" в продължение на осем години.

На 8 април е извършена атака с ракета "Точка-У" по железопътната гара в Краматорск. Най-малко 30 души бяха убити, а повече от 100 бяха ранени. Ръководството на ДНР отрича ракетата да е била изстреляна от тяхна територия.

Телата на убитите до сградата на гарата.

На следващия ден руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев подписа споразумения за сътрудничество с колегите си от вътрешните министерства на ДНР и ЛНР.

"Страните се споразумяха да координират усилията си в много области на дейност, включително предотвратяването, разкриването и пресичането на престъпления срещу личността, трафик на хора, екстремистка дейност, корупция, незаконни действия в икономиката, трафик на оръжие и наркотици и престъпления в областта на информационните технологии", заяви руското министерство.

В края на април РИА Новости цитира дипломатически източник, според когото "до месец-два" посолствата на ДНР и ЛНР може да бъдат открити в Москва. "Ще се опитаме да го направим възможно най-скоро, колкото по-скоро, толкова по-добре. Работим конкретно", каза събеседник на агенцията.

В края на април стана ясно, че Сергей Кириенко, първият заместник-ръководител на президентската администрация, е станал посредник в отношенията с ЛНР и ДНР вместо Дмитрий Козак. Би Би Си пише, че Козак, близък сътрудник на Путин, е изпаднал в немилост пред него, след като Русия започна инвазията си в Украйна.

Май: покровителство на ДНР и ЛНР, слухове за референдуми

В началото на май стана известно, че самопровъзгласилите се републики са назначили посланици в Руската федерация: депутатът от ДНР Олга Макеева и лидерът на ЛНР Родион Мирошник.

Руските региони "ще поемат патронаж над районите и общините на ДНР и ЛНР", заяви Сергей Кириенко на маратона на дружество "Знание" на 19 май.

"Донбас очаква пълното освобождаване на историческите територии. Абсолютно съм сигурен, че както руската армия, така и милицията на ДНР и ЛНР ще осигурят възстановяването на историческите граници", заяви новоназначеният "надзирател" на тези територии.

Руски войници развяват руското знаме над завзетата административна сграда в Светлодар.

В същото време бе съобщено, че един регион в Русия е поел покровителството над териториите на самопровъзгласилите се републики. Така например Москва пое патронажа над Донецк и Луганск, Курска област - над Первомайския район на ДНР, а Хабаровска област - над Дебалцево.

В края на май Андрей Турчак предложи да се обсъди създаването на специална икономическа зона в Донбас. Според него "Единна Русия" възнамерява да назначи отговорни депутати от Държавната дума за всяка територия на Донбас, които ще се занимават с хармонизирането на местното законодателство.

"Факт е, че те (ДНР и ЛНР) са независими държави. Несъмнено въпросът за развитието на тези държави е много актуален", заяви президентският говорител Дмитрий Песков в отговор на въпрос за намеренията на Турчак, но не навлезе в подробности.

Северодонецк, Луганска област, където се водят ожесточени боеве, е 70% контролиран от руските войски, съобщиха украинските власти.

Източници на "Медуза" съобщиха още в края на април, че референдумите за присъединяване на самопровъзгласилите се републики към Русия може да се проведат в средата на май в Луганската народна република и ДНР.

Според източници на изданието на същите дати може да се проведе референдум и в Херсонска област, която е окупирана от Русия.

Източниците твърдят, че първоначално референдумите са били насрочени за края на април, но са били отлагани няколко пъти поради неуспехите на руската армия на фронта. Те не изключват възможността датите да бъдат изместени отново по същата причина.

В Кремъл все още не е взето решение дали тези територии да бъдат присъединени към Русия или не, пише руската служба на Би Би Си в началото на май. Подготовката за референдумите започна, но датите им бяха отложени за по-късна дата.

Референдумите за присъединяването на ЛНР и ДНР към Русия може да се проведат преди края на 2022 г., заяви на 1 юни членът на Съвета на федерацията и член на международния комитет Сергей Цеков. Той описва тези територии като "изначално руски".

"Очаквам Херсонска област, ДНР и ЛНР да се присъединят към Русия още през юли", заяви от своя страна Леонид Слуцки, ръководител на международната комисия в Думата.

Експертите по международно право наричат подобна анексия незаконна и противоречаща на международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

03.06 2022 в 09:49

Като нямало път назад, що забрави да каже, че има път надолу?
https://t.me/kyivoperativ/97287

2550

3

alfakentavur

01.06 2022 в 19:30

Браво, ваксиниран! И да обърнем внимане на следното - историята на Кърджали започва през 14 век.
А Путлер сочи като "изконно руски" земи, които по-малко и от 100 години са били в СССР.

1331

2

ваксиниран

01.06 2022 в 18:15

"Когато турците нападнали Родопите по времето на султан Мурад I (1360 - 1389), войските били предвождани от военачалника Кърджа Али. Той паднал убит в едно сражение и на негово име било наречено новото селище."

Това прави Кърджали изконно турски град. Да не говорим, че голяма част от населението на областта е турско-говорящо, етнически турско, с мюсюлманско вероизповедание.

Това не дава право на никой да дойде да го "освобождава" през 2022.

Фашистите да си седят вкъщи, моля.

 
X

Да помогнем на украинските деца!